Skip to main content

Ανεβάζουν τον πήχη της ανάπτυξης στην Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι - 7,8% έως 8,5%

Το ελληνικό ΑΕΠ είναι τώρα 0,6% πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας, όπως επισημαίνει, προβλέποντας ανάπτυξη της τάξης του 8,2% για το σύνολο του 2021.

Συνεχίζονται οι επί τα βελτίω αναθεωρήσεις της πορείας της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους.

Στον απόηχο του 16,2% ανάπτυξης του β’ τριμήνου, η UBS ανέβασε στο 7,8% από 5,6% την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του 2021, αν και μειώνει την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2022 από 6% προηγουμένως σε 5%, καθώς φαίνεται να ενσωματώνει σε προγενέστερο χρόνο τα κέρδη της προσδοκώμενης ανάκαμψης

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί από την εισροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ παραπέμποντας στα στοιχεία της ΤτΕ αναφέρει ότι τα κεφάλαια της Ε.Ε., σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του ελληνικού ΑΕΠ κατά 30%, σωρευτικά, την περίοδο 2021-2026.

Αναλόγως θετικές είναι και οι εκτιμήσεις της και η Capital Economics, η οποία στις αναθεωρημένες προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, ανεβάζει τον πήχη της ελληνικής ανάπτυξης στο 8,5% για το 2021.

Από την πλευρά του, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope, μιλώντας στο «Money Review», επιβεβαίωσε ότι περιμένει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 8,6%, με την ελληνική οικονομία να έχει καλύψει το χαμένο έδαφος της πανδημίας έως το β’ τρίμηνο του 2021. Για το επόμενο έτος δε, περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%.

Την Παρασκευή, εξάλλου, ο γερμανικός οίκος αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα (σε BB+) την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία πλέον απέχει μόλις ένα «σκαλοπάτι» από την ανάκτηση της επενδυτικής κατηγορίας.

Χθες, η Moody’s Analytics σε έκθεσή της περιέγραψε ουσιαστικά ότι Ελλάδα έχει καλύψει πλέον το χαμένο έδαφος της πανδημίας, έχει μηδενίσει το «κοντέρ» και έχει μπει ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης που είχε αφήσει το 2019,

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει συγκρίνοντας το ελληνικό ΑΕΠ με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, μετά την εκτόξευση στο β΄ τρίμηνο, η ελληνική οικονομία επέστρεψε επισήμως στα προ της πανδημίας επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας και είναι πλέον μία από τις επτά χώρες της Ευρωζώνης που ανακάμπτουν πλήρως σε επίπεδο πραγματικού ΑΕΠ και προχωρούν προς την επέκταση.

Το ελληνικό ΑΕΠ είναι τώρα 0,6% πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας, όπως επισημαίνει, προβλέποντας ανάπτυξη της τάξης του 8,2% για το σύνολο του 2021. Αντίθετα, η οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία ουσιαστικά «σταμάτησε» μετά το τρίτο τρίμηνο του 2020, στα μέσα του 2021 κινούνταν ακόμα 3% χαμηλότερα από το επίπεδο πριν από την πανδημία.