Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανεξέλεγκτη χωματερή με ογκώδη και μπάζα στον Εύοσμο - Τι απαντά ο δήμος

Η διετής σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία έληξε πριν από τρεις εβδομάδες και έκτοτε τα μπάζα και τα ογκώδη συσσωρεύονται στο οικόπεδο.

Σε μία μεγάλη χωματερή, κυρίως από μπάζα και ογκώδη αντικείμενα, έχει μετατραπεί οικόπεδο που χρησιμοποιεί η Διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου Ευόσμου - Κορδελιού στην οδό Ξανθίππης, άνωθεν του Περιφερειακού.

Ο συγκεκριμένος μπαζότοπος είναι πολύ κοντά από αρκετές πολυκατοικίες με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μπροστά στις πόρτες τους

Όπως καταγγέλλουν χαρακτηριστικά στη Voria.gr κάτοικοι της περιοχής η κατάσταση είναι ανυπόφορη, σημειώνοντας μάλιστα πως «είναι συνεχώς εντεθειμένοι στην περιβαλλοντική μόλυνση».

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο σημείο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως χώρος προσωρινής αποθήκευσης των ογκωδών που συλλέγει η υπηρεσία μέχρι αυτά να συλλεχθούν από εταιρεία ανακύκλωσης με την οποία ο δήμος υπογράφει σύμβαση.


Τι απαντά ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Το πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι ότι η διετής σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία έληξε πριν από τρεις εβδομάδες στις 9 Ιουλίο. Έκτοτε τα μπάζα και τα ογκώδη συσσωρεύονται στο συγκεκριμένο οικόπεδο με αποτέλεσμα να σχηματίζουν ολόκληρους λόφους.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Χρήστο Δεμερτζή, το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας ενός κωλύματος στη διαδικασία της επέκτασης της σύμβασης για ένα χρόνο.

«Έγινε η διαδικασία ώστε να υπάρξει παράταση και τώρα υπάρχει ένα κώλυμα μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου, το οποίο προσπαθούμε να ξεμπλοκάρουμε. Έχουμε ζητήσει σχετικές γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες αρχές, για να μας πουν αν η παράταση δόθηκε σωστά οπότε και θα πάρει παράταση ο ανάδοχος ή αν υπάρχει ένσταση επί του θέματος οπότε θα κάνουμε μια νέα μελέτη».

Παράλληλα σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ένα άλλο οικόπεδο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσωρινής φύλαξης σε σημείο εκτός οικιστικού ιστού, το οποίο θα περιφραχθεί και θα διαθέτει συστήματα ασφαλείας.

Το κενό που δημιουργήθηκε αλλά και την απουσία ουσιαστικής περίφραξης, μέρη της οποίας έχουν καταρρεύσει στο υπάρχον οικόπεδο, εκμεταλλεύονται, σύμφωνα με τον κ. Δεμερτζή, εταιρείες ανακαινίσεων είτε μεμονωμένοι ιδιώτες απορρίπτοντας από το απόγευμα και μετά υλικά ανακαίνισης, μπάζα και άλλα ογκώδη με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί μια ανεξέλεγκτη χωματερή. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο γίνονται οι διαδικασίες από την τεχνική υπηρεσία ώστε να αποκατασταθεί η περίφραξη και η πόρτα.