Skip to main content

Αγγλία: Λιγότερο φονικός από τη γρίπη πλέον ο κορωνοϊός

Το ποσοστό των ανθρώπων που μολύνθηκαν από Covid στην Αγγλία και πεθαίνουν έχει πέσει κάτω από αυτό της εποχικής γρίπης στην Αγγλία.

Ενας συνδυασμός υψηλών επιπέδων ανοσίας και μειωμένης σοβαρότητας της παραλλαγής Ομικρον έχει καταστήσει την Covid-19 λιγότερο θανατηφόρα από τη γρίπη για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στην Αγγλία, σύμφωνα με ανάλυση επίσημων δεδομένων των Financial Times.

Ωστόσο η ταχύτητα με την οποία η Ομικρον μολύνει τους ανθρώπους εξακολουθεί να ανεβάζει τον συνολικό αριθμό θανάτων αυτόν τον χειμώνα, σε 9.641 από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Είναι 50% υψηλότερα από ό,τι σε μια τυπική περίοδο γρίπης παρά τα χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής συναναστροφής, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.



Ο υψηλός βαθμός ανοσολογικής προστασίας από τον εμβολιασμό και την προηγούμενη μόλυνση στον πληθυσμό της Αγγλίας αποτέλεσε τη βάση των αποφάσεων της κυβέρνησης να τερματίσει τη νομικά επιβληθείσα αυτοαπομόνωση τον περασμένο μήνα και να περιορίσει τα δωρεάν τεστ από την 1η Απριλίου ως μέρος του σχεδίου της «Ζώντας με την Covid».

Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι μια πρόσφατη άνοδος των νοσηλειών - πιθανώς λόγω μειωμένης προσοχής μετά την άρση των περιορισμών ή της προστασίας από την εξασθένιση της ενισχυτικής δόσης για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες - τονίζει τον κίνδυνο της στρατηγικής της κυβέρνησης.

«Είναι η Ομικρον ίδια με τη γρίπη; Οχι. Αλλά τα εμβόλια έχουν κάνει τους κινδύνους πολύ παρόμοιους», είπε ο Δρ Raghib Ali, ερευνητικός συνεργάτης επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα εμβόλια έναναν απίθανη μία «μεγάλη απότομη αύξηση» σε νοσηλείες ή θανάτους, όσο η Ομικρον παραμένει το κυρίαρχο στέλεχος.

Το ποσοστό των ανθρώπων που μολύνθηκαν από Covid στην Αγγλία και πεθαίνουν έχει πέσει κάτω από αυτό της εποχικής γρίπης, η οποία έχει ποσοστό θνησιμότητας από μόλυνση 0,04%, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των FT.

Το ποσοστό θνησιμότητας από μόλυνση από την Covid μειώθηκε περισσότερο από 10 φορές από λίγο πάνω από 1% τον Ιανουάριο του 2021 σε 0,1% τον Ιούλιο καθώς ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου και η εμφάνιση της Ομικρον επέφερε περαιτέρω τριπλάσια μείωση.

Για κάθε 100.000 λοιμώξεις Ομικρον, 35 θα οδηγήσουν σε θάνατο, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός λοιμώξεων από γρίπη θα οδηγήσει σε 40 θανάτους, έδειξαν τα στοιχεία. Ακόμη και μεταξύ των άνω των 80 ετών, όπου περίπου μία στις 200 λοιμώξεις από Ομικρον εξακολουθεί να καταλήγει σε θάνατο, αυτό το ποσοστό είναι τώρα χαμηλότερο από το αντίστοιχο για τη γρίπη.

Πηγή: Financial Times, Euro2day