Skip to main content

Ανησυχία για τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη στην Ελλάδα: Τι είπε ο Μαγιορκίνης

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας τόνισε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εμβολιασμού, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουμε να δαμάσουμε τις μεταλλάξεις

Ανησυχία έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές το πρώτο κρούσμα βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, «η βραζιλιάνικη μετάλλαξη έχει το χαρακτηριστικό πως διαφύγει από την ανοσιακή απόκριση και αυτό μας δημιουργεί μια ανησυχία».

Αναφορικά με την αυξημένη μεταδοτικότητα ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «σε σχέση με την αγγλική μετάλλαξη η βραζιλιάνικη δεν φαίνεται να έχει ισχυρό πλεονέκτημα και γι΄ αυτό όπως εξήγησε δεν φαίνεται να επικρατεί σε πολλά μέρη του κόσμου».

Σημείωσε επίσης ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εμβολιασμού, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουμε να δαμάσουμε τις μεταλλάξεις.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η συνολική επιδημιολογική εικόνα δείχνει σαφή ύφεση της επιδημίας, ωστόσο, όπως τόνισε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μέχρι να επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας.
Ο καθηγητής σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πως ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια συνεχίζει να μειώνεται, όπως και η πίεση στο σύστημα Υγείας.

Την τελευταία εβδομάδα, όπως σημείωσε, καταγράφηκαν 34% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν μειώθηκε σε ποσοστό 19%.

Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 14%.Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο covid-19, υποχωρεί σε λιγότερες από 150 ανά ημέρα.

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για τον προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 27.000.000 συσκευές self-test σε περίπου 4,3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 19 εκατ. δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, είναι σχεδόν 32.000.