Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι θα ισχύσει με την αργία του Αγίου Πνεύματος στα σούπερ μάρκετ

Εδώ και αρκετά χρόνια η Ημέρα του Αγίου Πνεύματος λογίζεται ως αργία για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Τι συμβαίνει με τα σούπερ μάρκετ.

Επίσημη αργία για την περιοχή της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης είναι αυτή του Αγίου Πνεύματος πράγμα που σημαίνει ότι στις 21 Ιουνίου η αγορά δεν θα λειτουργήσει, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αρκετές απορίες έχουν δημιουργηθεί από το καταναλωτικό κοινό όσον αφορά τα καταστήματα σούπερ μάρκετ, για το εάν δηλαδή εντάσσονται στη συγκεκριμένη απόφαση και δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

«Βάσει της απόφασης που έχει ληφθεί από τον νομάρχη Θεσσαλονίκης το 2002 η ημέρα του Αγίου Πνεύματος ορίζεται ως υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα τροφίμων, στα οποία εντάσσονται τα σούπερ μάρκετ. Άρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν», εξηγεί στην Voria.gr η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Ήδη αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ την τρέχουσα εβδομάδα ενημερώνουν τους καταναλωτές με σημειώματα στις εισόδους και με ηχητικά μηνύματα ότι τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν την προσεχή Δευτέρα 21 Ιουνίου.

Τι θα ισχύσει στην υπόλοιπη χώρα

Την ίδια ώρα η αργία του Αγίου Πνεύματος δεν θα ισχύσει για τα καταστήματα σούπερ μάρκετ στην υπόλοιπη χώρα.

Δηλαδή, ακόμα και για τις ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία και Χαλκιδική) η ημέρα του Αγίου Πνεύματος λογίζεται ως κανονική εργάσιμη.

Τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να δουλέψουν με διευρυμένο ωράριο (προαιρετικά) από τις 07.00 έως τις 22.30, βάσει της ΚΥΑ που εκδόθηκε.

Εκτός της Θεσσαλονίκης όπου η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι γενική αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή άλλων αποφάσεων, εκείνη την ημέρα δεν θα δουλέψουν οι εργαζόμενοι των εξής κλάδων:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Οίκων Ευγηρίας, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κ.λπ., Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων, Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κ.λπ. επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης

Προ ημερών η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε όπως κάθε χρόνο διευκρινίσεις για την Αργία του Αγίου Πνεύματος και για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά:

-Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.3996/2011 ΦΕΚ Α’ 170), καταργήθηκε το άρθρο 15 του Ν.2639/1998 και δεν υφίσταται πλέον η αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών για να ορίσουν ημέρες υποχρεωτικής αργίας.

-Πάγια θέση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ότι η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρέπει να οριστεί ως αργία για το σύνολο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

-Παραμένει σταθερό το αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση όλων των ζητημάτων αναφορικά με την θεσμοθέτηση ή μη της αργίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και η σύγχυση που δημιουργούνται κατά την ημέρα αυτή στη λειτουργία της αγοράς και των υπηρεσιών.

-Ειδικά για τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, υπάρχει παλαιότερη απόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης (αρ.πρωτ.22/19777/10-05-2002), η οποία δεν έχει ανακληθεί και ορίζει την εορτή του Αγίου Πνεύματος ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων.