Skip to main content

Οδηγίες από ΠΟΦΕΕ για τη λειτουργία λογιστικών γραφείων στο lockdown

Η ΠΟΦΕΕ ενημερώνει λογιστές και φοροτεχνικούς ότι τα λογιστικά γραφεία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του lockdown

Οδηγίες για τη λειτουργία των λογιστικών γραφείων κατά την περίοδο του lockdown έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).

Σε σχετική ανακοίνωση η ΠΟΦΕΕ ενημερώνει λογιστές και φοροτεχνικούς ότι τα λογιστικά γραφεία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του lockdown, θα πρέπει όμως να τηρούνται τα μέτρα για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως αυτά θεσπίστηκαν με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

-Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
-Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας όπου αυτό είναι εφικτό.
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.
-Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού.
-Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.
-Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρουμένης της απόστασης του 1,5 μέτρου και με τη συμμετοχή έως 7 ατόμων.

Η ΠΟΦΕΕ αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε πως παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Ομοσπονδίας στα αρμόδια υπουργεία, δεν έχουν δοθεί ακόμα σαφείς οδηγίες για θέματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των λογιστικών γραφείων, όπως με ποια βεβαίωση θα μπορούν να μετακινούνται οι πελάτες στα λογιστικά γραφεία, το ποιος είναι ο ασφαλής τρόπος χειρισμού των εισερχόμενων παραστατικών πελατών ή και μετρητών, εφόσον αυτά δεν μπορούν να σταλούν με ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και το τί θα συμβεί με τις υποχρεώσεις των πελατών ενός λογιστικού γραφείου σε περίπτωση κρούσματος, εφόσον το προσωπικό του γραφείου θα πρέπει να μπει σε καραντίνα, το γραφείο να παραμείνει κλειστό για απολύμανση και ως εκ τούτου δεν θα μπορεί να λειτουργήσει για ένα χρονικό διάστημα στο οποίο ενδεχομένως να λήξουν ορισμένες δηλωτικές υποχρεώσεις»

«To Δ.Σ. της Ομοσπονδίας βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς και την πολιτική ηγεσία, ζητώντας και προτείνοντας μέτρα αφενός για την ομαλή ροή των δηλωτικών υποχρεώσεων (φορολογικών, ασφαλιστικών, και λοιπών) των επιχειρήσεων και αφετέρου να προστατευθεί το υπέρτατο αγαθό της υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση.