Skip to main content

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη των απολυμαντηρίων της Αρετσούς

Σύσταση ειδικής επιτροπής για την την αξιοποίηση των Απολυμαντηρίων της Αρετσούς ως τόπου ιστορικής μνήμης αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο ΥΜΑΘ.

Το πρώτο βήμα για την ανάδειξη των απολυμαντηρίων της Αρετσούς σε τόπο ιστορικής μνήμης του προσφυγικού ελληνισμού έγινε σήμερα με τη σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων έπειτα από κάλεσμα του υφυπουργού Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, στο ΥΜΑΘ.

«Συζητήσαμε για την ανάδειξη ως χώρου ιστορικής μνήμης της πλαζ της Αρετσούς όπου ήταν τα Απολυμαντήρια, όπου οι χιλιάδες προσφύγων που ήρθαν από την καθ' ημάς Ανατολή, από την ευρύτερη Μικρά Ασία, από Καππαδοκία, από Ανατολική Ρωμυλία πέρασαν από εκεί για απολύμανση και τις διαδικασίες που προβλέπονταν και στη συνέχεια μοιράστηκαν στη Μακεδονία, στη Θράκη, μια που η Μακεδονία και η Θράκη ήταν ο κύριος κορμός της άφιξης των προσφύγων», δήλωσε ο κ. Καράογλου.

Όπως ενημέρωσε, η σύσκεψη κατέληξε στη συγκρότηση μίας ειδικής επιτροπής, η οποία θα αφορά στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου ως τόπου ιστορικής μνήμης.

«Βάλαμε σφιχτά χρονοδιαγράμματα, είπαμε μέχρι τα μέσα Αυγούστου να έχει συγκροτηθεί η επιτροπή, η οποία παράλληλα θα κάνει επίσκεψη στην περιοχή», ανέφερε. Επισήμανε μάλιστα πως η χρονική συγκυρία είναι σημαντική καθώς σε δύο χρόνια από σήμερα θα γίνουν εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης αλλά και επειδή το επιβάλλει η κατάσταση μετά τις κινήσεις της Τουρκίας. «Η απαράδεκτη ενέργεια του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί επιβάλλει στον ελληνισμό να είναι σε εγρήγορση, να θυμάται την ιστορία του, καθώς λαός που δεν θυμάται την ιστορία του δεν έχει προοπτική και δεν έχει κανένα μέλλον», επισήμανε.

«Οι σκέψεις που υπήρχαν [για την ανάδειξη του μνημείου] ήταν πολλές. Για παράδειγμα, να βάλουμε στην προσπάθεια αυτή, την εκπαίδευση. Ο διευθυντής Εκπαίδευσης πρότεινε ότι θα μπορούσαν οι μαθητές με διάφορους τρόπους να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή. Και μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό δυναμικό νέων παιδιών που μέσα από αυτό τον βιωματικό τρόπο θα μάθουν την ιστορία», συμπλήρωσε.

Από πλευράς του ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Στάθης Αβραμίδης υπογράμμισε πως στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο που εκπόνησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο σημείο των απολυμαντηρίων, έχει προβλεφθεί χώρος για τη φιλοξενία μουσείου ή ό,τι άλλου αποφασιστεί. «Θα προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν το έργο αυτό», σημείωσε.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, που συμμετείχε στη σύσκεψη τόνισε πως η σημερινή συνάντηση ήταν θετική, λέγοντας ότι πλέον το ζήτημα περνάει από τα χαρτιά στην πράξη. «Κοιτάμε ο χώρος των απολυμαντηρίων να αποδοθεί στον δήμο Καλαμαριάς. Θα γίνουν κινήσεις από τη μεριά του υπουργού, όπως αντίστοιχα είχαν γίνει κινήσεις την προηγούμενη εβδομάδα όταν σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο κατεβήκαμε κάτω στην ΕΤΑΔ και ζητήσαμε παραχώρηση του χώρου στον δήμο Καλαμαριάς.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Καράογλου τόνισε πως αφορμή για τη σύσκεψη αυτήν ήταν ένα ΦΕΚ με την απόφαση του τότε πρωθυπουργού, «το οποίο αποτελεί ένα μόρφωμα της τελευταίας στιγμής μετά τη βαριά εκλογική ήττα που υπέστη η προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο συγκροτεί μεταξύ άλλων μια επιτροπή για να συζητήσει όλα τα ζητήματα αυτά».

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του προέδρου της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Πάνος Γαλιαγαλίδης, της προέδρου της Πανελληνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνας Σαχινίδου, του Φόρη Πενταλίδης από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, του Ευάγγελου Κριθαρίδη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοπόντιων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ και του Κυριάκου Χατζηκυριακίδη από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ. Το υπουργείο Παιδείας εκπροσώπησε η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Ελεγων Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφία Χριστοφορίδου, το υπουργείο Παιδείας, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, Αλέξανδρος Κόπτσης και το υπουργείο Οικονομικών, ο Βασίλης Καραμανώλης.