Skip to main content

Aνοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του Ξενία Κοζάνης

Έρχεται ο διαγωνισμός της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου για μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου - Παραμένει εγκαταλελειμμένο για δύο δεκαετίες

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου έως σήμερα Ξενία της Κοζάνης μέσω διαγωνισμού για τη μακροχρόνια μίσθωσή του. Ο διαγωνισμός αναμένεται εντός του επόμενου διαστήματος. Τα χαρακτηριστικά του ακινήτου βρίσκονται ήδη στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) μέσω της οποίας μπαίνει σε τροχιά αξιοποίησης.

Ο διαγωνισμός, ανοικτού τύπου, θα αφορά τη μακροχρόνια μίσθωση - με τον τρόπο πληρωμής να προβλέπει δόσεις - του ακινήτου με σκοπό αποκλειστικά την τουριστική του αξιοποίηση.

Το ακίνητο βρίσκεται στον λόφο Μεταμορφώσεως Σωτήρως, επί της οδού Μεταμορφώσεως, στην Κοζάνη. Το οικόπεδο έχει έκταση 5.046,47 τμ με το κτήριο να είναι συνολικής επιφανείας 2.506,35τ.μ.. Το κτήριο, που λειτουργούσε ως ξενοδοχείο δυναμικότητας 66 κλινών, εμπίπτει στην κατηγορία εξαίρεσης από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ.

Σημειώνεται πως το εν λόγω κτήριο ανεγέρθηκε τη δεκαετία του '60 από τον ΕΟΤ σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτόν από τον δήμο Κοζάνης. Λειτούργησε έως τα μέσα της δεκαετίας του '90, ως ξενοδοχείο εκμισθούμενο από τον ΕΟΤ σε διάφορους επιχειρηματίες. Στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και παρέμεινε εκτός λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται πως τα ξενοδοχεία «Ξενία» ήταν μέρος ενός κρατικού προγράμματος, το οποίο στόχευε την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό την εποπτεία του ΕΟΤ. Το πρόγραμμα είχε τεθεί σε λειτουργία από το 1953 έως το 1967.