Skip to main content

Χωρίς ραντεβού και με sms για δύο ώρες ανοίγει από τη Δευτέρα η αγορά

Επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα το λιανεμπόριο στην Ελλάδα - Πώς θα επισκέπτεστε τα καταστήματα, τι SMS θα πρέπει να στείλετε - Όλοι οι κανόνες

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και επίσημα ανακοίνωσε κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε θα ανοίξει το σύνολο του λιανεμπορίου, καθώς και τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, οι υπηρεσίες διαιτολογίας, οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος καθώς και τα ΚΤΕΟ.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).

Το ωράριο των καταστημάτων θα είναι προαιρετικά από τις 7.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ.

Η μετακίνηση των καταναλωτών θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 -«Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.

Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.

Τα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τα τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ.

Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

«Η κυβέρνηση κατανοεί απολύτως τα παρατεταμένα προβλήματα» από το lockdown σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για «εθνική προσπάθεια». «Η κατάκτηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας που έχουμε τώρα δεν μπορεί να χαθεί» πρόσθεσε και κάλεσε όλους τους πολίτες επιχειρήσεις, εργαζομένους, καταναλωτές, σε «μία συμφωνία ευθύνης ότι θα τηρήσουμε τα μέτρα απαρέγκλιτα».

«Αν δείξει τάσεις επαναφοράς η επιδημιολογική εικόνα, όχι να επανέλθει, αν δείξει τάσεις επαναφοράς, θα δράσουμε ταχύτερα, θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πίσω τα μέτρα» διαμήνυσε. «Να μην σκεφτόμαστε τρόπους για το πώς να τα παραβιάσουμε, αλλά να ξέρουμε πως τα μέτρα έχουν παρθεί για να προστατεύσουμε την υγεία όλων μας» τόνισε ο υπουργός καλώντας τους πολίτες να βάλουν πλάτη για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι ΚΑΔ που επαναλειτουργούν:

Για κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και διαιτολογικές υπηρεσίες:

Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα

Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7.00 π.μ. έως 8.00 μ.μ.

Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 24 Ιανουαρίου

Τέσσερα άτομα σε χώρους έως 100τμ

+1 άτομο ανά 25 τμ σε χώρους άνω των 100 τμ

Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass

Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

Για ΚΤΕΟ:

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα

Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας

Γάντια μιας χρήσεως και χρήση αντισηπτικού

Αρχές επιβολής κυρώσεων:

Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ)

Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)

Περιφερειακές Ελεγκτικές Υπηρεσίες

Για πληροφορίες ή καταγγελίες σχετικά με τα μέτρα περιορισμού οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 1520.