Skip to main content

Ανησυχία για Θεσσαλονίκη - Μεγάλη διασπορά της Δέλτα δείχνουν τα λύματα

Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη για τη διασπορά της μετάλλαξης Δ στους νέους, είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται από την ανάλυση των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, αφού δείχνουν μια μεγάλη διασπορά του ιού και συγκεκριμένα της μετάλλαξης Δέλτα, στην πόλη.

Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη για τη διασπορά της ινδικής μετάλλαξης στους νέους, σημειώνει, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Υπάρχουν εστίες σε όλη τη χώρα, ενώ έχει χαμηλώσει ταχύτητα ο εμβολιασμός, αναφέρει την ίδια ώρα ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

«Οι νέοι είναι κινητική ομάδα και παρότι κατά τεκμήριο νοσεί ελαφριά, δεν αποκλείονται και οι απώλειες από υποκείμενα νοσήματα ενώ θα πρέπει να προφυλάξουν και την οικογένειά τους», ανέφερε ο επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός καλώντας «να μην χαραμίσουμε την προσπάθεια ενώ είμαστε στην τελευταία στροφή».

Ο κ. Μπουλμπασάκος χαρακτήρισε εφιαλτικά τα μοντέλα που δίνουν 18.000 κρούσματα, ενώ ;πό την πλευρά του ο Νίκος Παπαϊωάννου μίλησε για αριθμολαγνεία και «για γενικότερα στατιστικά μοντέλα που μπορούν να δώσουν οποιαδήποτε αποτέλεσμα».

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, η ιϊκή συγκέντρωση στα λύματα αυξήθηκε μέσα σε 12 ημέρες κι αυτό που προκύπτει είναι ότι «η ινδική μετάλλαξη αρχίζει να έχει σοβαρή διασπορά και σε νέους ανθρώπους που δεν πάνε για εξέταση».

Λύση στην εξάπλωση της πανδημίας, ο εμβολιασμός και η μάσκα, τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, επαναλαμβάνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι κοινωνική υποχρέωση «ώστε η κανονικότητα που επιθυμούμε να γίνει πράξη».