Skip to main content

Ποιος είναι ο αντίκτυπος από το κανόνι της Thomas Cook στη Β. Ελλάδα

Ανάστατοι οι ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας για τις επιπτώσεις από την οικονομική κατάρρευση της Thomas Cook. Σε εξέλιξη η συλλογή στοιχείων.

Ανήσυχοι και παράλληλα προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις που θα έχει η χαοτική οικονομική κατάρρευση της Thomas Cook, ενός από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία του κόσμου, εμφανίζονται οι εκπροσώποι του τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας. Αν και η περιοχή δεν έχει την αντίστοιχη έκθεση στην εταιρεία, που έχουν νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κως, εντούτοις οι οικονομικές επιπτώσεις αναμένεται να είναι σημαντικές.

Με τον ακριβή αριθμό των τουριστών που είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα να μην είναι απόλυτα ξεκάθαρο η κατάσταση μοιάζει από τα ξημερώματα εκρηκτική. Νωρίτερα  ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, έκανε λόγο για 50.000 επισκέπτες, ωστόσο εκπρόσωποι του τουρισμού κάνουν λόγο για σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό.   

«Η κατάσταση είναι δύσκολη» λέει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος τονίζοντας πως στη χώρα μας βρίσκονται τουρίστες που ήρθαν μέσω των πακέτων διακοπών της Thomas Cook, προερχόμενοι κατά κύριο λόγο από Αγγλία, αλλά και από Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Στη Χαλκιδική κατά κύριο λόγο είναι Γερμανοί, οι τουρίστες, που ταξίδεψαν με πακέτα της Thomas Cook, μέσω τακτικών πτήσεων από Φρανκφούρτη που πραγματοποιεί η αεροπορική εταιρεία, Condor, η οποία ανήκει στον όμιλο Thomas Cook.

 Όπως εξηγεί στη Voria.gr, o Αναγνώστης Θεοχαρόπουλος διευθυντής πωλήσεων του τουριστικού πρακτορείου Hellenic Island Services, που εκπροσωπεί την Thomas Cook για πακέτα διακοπών σε Χαλκιδική και Πιερία, «η πτώχευση αφορά την αγγλική εταιρεία. Έτσι, τα ταξιδιωτικά πακέτα από τις άλλες χώρες εξυπηρετούνται, προς το παρόν, κανονικά».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής ένωσης πολιτικής αεροπορίας BDL, η Condor συνεχίζει τις πτητικές της δραστηριότητες κανονικά, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια επιχείρηση επαναπατρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουριστικού πρακτορείου Hellenic Island Services, στη Χαλκιδική και την Πιερία βρίσκονται ήδη, ή θα βρεθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 3.000 έως 3.500 Γερμανοί τουρίστες. Αναφορικά με τους τουρίστες από Ολλανδία και Βέλγιο στις προαναφερθείσες περιοχές βρίσκονται, ή θα ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα 1.000 άτομα.

Αναφορικά με τους Άγγλους τουρίστες ο κ. Θεοχαρόπουλος επισημαίνει πως το πακέτο για αυτούς στη Χαλκιδική έχει ολοκληρωθεί, ενώ εκτιμάται πως είναι περίπου 100 άτομα στην Πιερία.      

«Το κύριο μέλημα μας είναι ο επαναπατρισμός των τουριστών που παραμένουν στη χώρα μας καθώς η χρεοκοπία του μεγάλου ταξιδιωτικού πρακτορείου, τα ξημερώματα της Δευτέρας, δεν τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν το ταξίδι για τον τελικό προορισμό τους, μιας και τα εισιτήριά τους έχουν ακυρωθεί» τονίζει ο κ.Τάσιος υπογραμμίζοντας πως οι οικονομικές επιπτώσεις για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι σημαντικές, οι οποίες δεν αποκλείεται να ανέλθουν σε πολλά εκατ. ευρώ.

«Η ζημιά για τα ξενοδοχεία είναι μεγάλη καθώς τα πακέτα διακοπών, ακόμη και για τις περιπτώσεις τουριστών που βρίσκονται αυτές τις ημέρς στη χώρα μας, δεν έχουν εξοφληθεί. Αν αναλογιστούμε τις οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν και από τα πακέτα που είναι κλεισμένα, αλλά δεν υλοποιηθούν μετά τη χρεοκοπία της εταιρείας, το πρόβλημα διογκώνεται» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης επισημαίνοντας πως εκτιμάται πως στο νησί παραμένουν εκγλωβισμένοι περίπου 100 Άγγλοι, που ταξίδεψαν με τη συγκεκριμένη ταξιδιωτική εταιρεία.

Ανησυχία και στις Σποράδες

Για «μεγάλο οικονομικό χτύπημα στον τουρισμό» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου, που εκπροσωπεί την Thomas Cook στις Σποράδες. «Πρώτο μέλημά μας είναι να μετρήσουμε και να καταγράψουμε των αριθμό των πελατών της εταιρείας. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να φύγουν από το νησί. Περίπου 1.800 με 2.000 Βρετανοί υπολογίζονται αυτή τη δύσκολη στιγμή, όσοι βρίσκονται στα νησιά μας» αναφέρει ο κ. Ευσταθίου υπογραμμίζοντας πως «η οικονομική ζημιά είναι αδύνατον να εκτιμηθεί αυτή την ώρα. Χρειάζεται ψυχραιμία».