Skip to main content

Ανησυχία για αδέσποτα σκυλιά κοντά σε νηπιαγωγείο στην Πολίχνη

Η αγέλη των τριών – τεσσάρων αδέσποτων έχει βρει καταφύγιο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή, η οποία είναι αδόμητη.

Ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Πολίχνης η παρουσία αδέσποτων σκύλων, κοντά στο 8ο Νηπιαγωγείο της περιοχής.

Η αγέλη των τριών – τεσσάρων αδέσποτων έχει βρει καταφύγιο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή, η οποία είναι αδόμητη. Μάλιστα, στο παρελθόν υπήρξαν και καταγγελίες για επιθέσεις των σκύλων σε διερχόμενους.

Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή έφερε στο φως της δημοσιότητας η ομάδα πολιτών στο  facebook «Think Simple», αναρτώντας και σχετικές φωτογραφίες με τα αδέσποτα.

Για την παρουσία της συγκεκριμένης αγέλης είναι ήδη ενημερωμένος ο Σάκης Λαζαρίδης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Παύλου Μελά, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στη Voria.gr, ο δήμος βάση της νομοθεσίας, δεν έχει το δικαίωμα να απομακρύνει από την περιοχή τα αδέσποτα. «Είναι δύσκολο να τα συλλέξουμε. Κάθε φορά που πάμε να τα πιάσουμε, εξαφανίζονται. Σήμερα πήγαμε πάλι στην περιοχή. Ο δήμος, όμως, και να τα συλλέξει, δεν μπορεί να τα κλείσει σε κάποιο χώρο, δεν του δίνει αυτό το δικαίωμα η νομοθεσία. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να τα δίνουμε για υιοθεσία, ωστόσο οι προσπάθειες δεν αποδίδουν στον επιθυμητό βαθμό», ξεκαθάρισε ο κ. Λαζαρίδης, σημειώνοντας ότι ο δήμος έχει στα όριά του περίπου 300- 400 αδέσποτα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που μπορούν να κάνουν σε περίπτωση που καταφέρουν να τα πιάσουν, είναι μόνο να ελέγξουν εκ νέου εάν είναι εμβολιασμένα και στειρωμένα. Μάλιστα, για την συγκεκριμένη περίπτωση της αγέλης, ο δήμος έχει στείλει και σχετικό έγγραφο στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ανταπάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα περισσότερο από αυτά που προβλέπει ο νόμος.

Σχετικά με τα κρούσματα επιθετικότητας από τα αδέσποτα στην περιοχή, σημείωσε ότι στο παρελθόν ο δήμος είχε δεχθεί κάποιες καταγγελίες. «Τα παρατάνε τα σκυλιά οι πολίτες και μετά ορισμένοι τα κακομεταχειρίζονται, με αποτέλεσμα αυτά να δείχνουν επιθετικότητα κάποιες φορές», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, ο δήμος «τρέχει» πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ενώ παράλληλα έχει στείλει σειρά προτάσεων για το θέμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς άνοιξε εκ νέου η συζήτηση για την τροποποίηση του σχετικού νόμου.

Παράλληλα, διοργανώνονται ενημερωτικές δράσεις μέσα στα σχολεία παρουσιάζοντας το εγκεκριμένο Πρόγραμμα «Άνθρωποι και ζώα στον ίδιο πλανήτη».