Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανησυχία για πάγωμα έργων και χρηματοδοτικό κενό λόγω πανδημίας

Εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου εκφράζουν φόβους για τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης και για ένα διάστημα έλλειψης ευρωπαϊκών πόρων στην αγορά.

Ανησυχία στον τεχνικό και κατασκευαστικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και συνολικά της χώρας προκαλεί η νέα διαφαινόμενη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς τα οικονομικά αποθέματα για έργα τελειώνουν και ο κίνδυνος να «παγώσουν» έργα, να υπάρξουν καθυστερήσεις ή ακόμη χειρότερα ένα χρηματοδοτικό κενό και στασιμότητα, είναι ορατός.

Μέχρι σήμερα ως ένα σημείο αντιμετωπίστηκαν τα ζητήματα υποχρηματοδότησης, που ταλανίζουν την αναπτυξιακή διαδικασία μέσω των υποδομών (η βασικότερη στην Ελλάδα), παρότι η χώρα πέρασε μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και αμέσως μετά βιώνει και την υγειονομική κρίση.

Σε όλο αυτό το διάστημα η στήριξη στην υλοποίηση έργων προήλθε στο μεγαλύτερο βαθμό της από τους ευρωπαϊκούς πόρους, δεδομένου ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ήταν «ισχνό».

Ειδικά η Αυτοδιοίκηση βιώνει τεράστιες περικοπές και αδυναμία υλοποίησης σημαντικών έργων, ακόμη και αναγκαίων τακτικών παρεμβάσεων (συντηρήσεις, αποκαταστάσεις κτλ.) λόγω της υποχρηματοδότησης από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Στήριγμα όλα αυτά τα χρόνια ήταν και παραμένει το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των τεχνικών φορέων, η ολοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου συμπίπτει με τις επιπτώσεις της πανδημίας, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ έλλειψης χρηματοδοτήσεων, που με τη σειρά του θα έχει σημαντικές συνέπειες στον προγραμματισμό και την υλοποίηση έργων, αλλά και στην αναπτυξιακή πορεία ή την πορεία ανάκαμψης της χώρας από την πανδημία.

«Όλοι φοβούνται για τα έργα ότι θα αρχίσει το επόμενο διάστημα ένα κλείσιμο της στρόφιγγας. Τελειώνει η τρέχουσα προγραμματική περίοδος και μέχρι να ανοίξει η νέα, το νέο ΕΣΠΑ, θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό. Πόροι του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων εκταμιεύονται με το σταγονόμετρο, ενώ ακόμη και για ενεργές συμβάσεις τα χρήματα είναι περιορισμένα. Αυτό έχει ως συνέπεια να πηγαίνει πίσω ο σχεδιασμός και να είναι ορατός ο κίνδυνος να καταθέτουν οι εργολάβοι αιτήματα πληρωμών για έργα σε εξέλιξη, που μπορεί να μείνουν ανικανοποίητα. Σε τέτοια περίπτωση, το διάστημα του ενός έως δύο μηνών που είναι η προθεσμία για τις πληρωμές, εφόσον παρέλθει, ακολουθείται από αίτημα διακοπής και σταμάτημα έργων. Ακόμη ευτυχώς δεν έχουμε τέτοια δείγματα, όμως ο φόβος όλων είναι ότι με τη συνέχιση αυτής της κατάστασης θα έχουμε το επόμενο διάστημα», τόνισαν τεχνικά στελέχη στη Voria.gr.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, όπως σημείωσαν στελέχη της, αναγνωρίζει το περιορισμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και στοχεύει στην κάλυψη του μεσοδιαστήματος ανάμεσα στο κλείσιμο του τρέχοντος ΕΣΠΑ με το επόμενο, ώστε να μη δημιουργηθούν τέτοιου είδους προβλήματα διακοπής και «παγώματος» έργων. Η δυσκολία της πανδημίας σε εξέλιξη αναγνωρίζεται επίσης, όμως τα κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως προς το παρόν όλα εξελίσσονται ομαλά και επενδύουν στην ταχύτερη έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και στην έναρξη του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση, ικανή να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, αλλά και να μην επιτραπεί να γίνουν πραγματικότητα οι φόβοι του χρηματοδοτικού κενού.