Skip to main content

Ανησυχία για τη μειωμένη τιμή διάθεσης του ακτινιδίου - Ερώτηση στη Βουλή

Η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει στην μείωση της κατανάλωσης νωπών φρούτων κατά 35% στις Ευρωπαϊκές αγορές με το ενεργειακό κόστος στα ύψη.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –με πρωτοβουλία της γραμματέα της ΚΟ και βουλευτή Άρτας Όλγας Γεροβασίλη και του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη, με θέμα τις ανοιχτές και μειωμένες τιμές διάθεσης των ακτινιδίων.

Η κα Γεροβασίλη και ο κος Αραχωβίτης εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

–          Η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει στην μείωση της κατανάλωσης νωπών φρούτων κατά 35% στις Ευρωπαϊκές αγορές ενώ ταυτόχρονα προκύπτει ότι αναμένεται μια αύξηση της παραγωγής στο Βόρειο ημισφαίριο της τάξης του 15%.

–          Το κόστος παραγωγής για τον αγρότη – καλλιεργητή έχει εκτοξευτεί λόγω της αύξησης της τιμής των λιπασμάτων, των λοιπών αγροεφοδίων, του πετρελαίου για την καλλιέργεια της γης, την άρδευση, την ηλεκτρική ενέργεια και τη μεταφορά και τη διάθεση στις αγορές ενώ ουδεμία ασφάλεια υπάρχει για τις εξαγωγές.

–          Οι πιέσεις στους παραγωγούς αντανακλώνται στις τιμές στον παραγωγό. Ενδεικτικά, η ποικιλία «Χέϊγουορθ» που στο μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργείται στην Άρτα, ξεκινά σύμφωνα με τον τοπικό τύπο με τιμή 38 λεπτά το κιλό και στην καλύτερη περίπτωση φθάνει στα 50 λεπτά, δηλαδή μείωση 50% έως 60% σε σχέση με πέρυσι. Οι παραγωγοί υποκύπτουν για μη μείνουν αδιάθετα τα προϊόντα.

–          Κάτω από αυτές τις συνθήκες, επεκτείνεται και το φαινόμενο των ανοικτών τιμών από πλευράς των εμπόρων που ασκούν εκβιαστικές πιέσεις στους παραγωγούς προκειμένου να παραδώσουν την παραγωγή χωρίς να υπάρχει εμπορική συμφωνία για το ύψος της τιμής που θα λάβουν αλλά υποσχόμενοι την  διαμόρφωση της τιμής στο τέλος της συγκομιδής.

–          Κατά συνέπεια, διαφαίνεται ο κίνδυνος διαμόρφωσης τιμής του ακτινιδίου στον παραγωγό πολύ κάτω του κόστους παραγωγής.

–          Το φαινόμενο των ανοικτών τιμών  γίνεται κατά παράβαση της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας. Απαιτείται ο έλεγχος των φαινομένων των ανοικτών τιμών που επιχειρούν να επιβάλλουν οι έμποροι αλλά και ο σχεδιασμός πολιτικών που θα μειώσουν άμεσα το ενεργειακό κόστος.

–          Η καλλιέργεια του ακτινίδιου προσφέρει εξαγωγές που αποφέρουν συνάλλαγμα της τάξης των 7-8 δις και χιλιάδες θέσεις εργασίας στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και στην αλυσίδα εμπορίας που αυτή τη στιγμή απειλούνται.

Οι κύριοι Σκρέκας και Γεωργαντάς ερωτώνται πως σκοπεύουν να ελέγξουν δραστικά και άμεσα το φαινόμενο των ανοικτών τιμών στους παραγωγούς ακτινιδίων που επιχειρείται μεσούσης της συγκομιδής, με ποια άμεσα μέτρα, πέραν των ελέγχων στη προσπάθεια επικράτησης ανοικτών και χαμηλών τιμών, προτίθενται να στηρίξουν το εισόδημα των παραγωγών ακτινιδίων, εάν σχεδιάζουν μέτρα και πολιτικές για τη μείωση του κόστους παραγωγής στις καλλιέργειες ακτινιδίων και εάν σχεδιάζουν μέτρα και πολιτικές για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τη συντήρησή των ακτινιδίων που έχει αυξηθεί υπέρογκα.