Skip to main content

Ανησυχία για την έκβαση των αμερικανικών εκλογών εκφράζουν Γερμανοί πολιτικοί

Γερμανοί πολιτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εκλογές των ΗΠΑ αναφερόμενοι κυρίως στο ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας στην Ουάσιγκτον.

Ανησυχία για την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ εκφράζουν σήμερα γερμανοί πολιτικοί, αναφερόμενοι κυρίως στο ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας στην Ουάσιγκτον.

Για τον κίνδυνο «κενού εξουσίας», σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της «Atlantic Bridge» Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισημαίνοντας ότι θα υπήρχε «τεράστιο πρόβλημα», εάν οι ΗΠΑ ομφαλοσκοπούν επί μήνες χωρίς σαφή ηγεσία. «Αυτό θα χαροποιήσει εκείνους που θέλουν αυτό το κενό. Και αυτοί είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία», όπως είπε. Η Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Γκάμπριελ, είναι πολύ αδύναμη για να καλύψει ένα τέτοιο κενό. «Για τον κόσμο, θα είναι πολύ δύσκολο, εάν ένα τόσο μεγάλο έθνος όπως οι ΗΠΑ αποτύχει στην πράξη», τόνισε ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης (SPD) και ανέφερε ενδεικτικά τις προκλήσεις από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ εξέφρασε και η υπουργός 'Αμυνας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ. «Η μάχη για την νομιμότητα του αποτελέσματος μόλις άρχισε. Πρόκειται για εκρηκτική κατάσταση (...) Οι ειδικοί προειδοποιούσαν δικαίως για μια συνταγματική κρίση στις ΗΠΑ. Και κάτι τέτοιο που θα πρέπει να μας ανησυχεί συνολικά», δήλωσε νωρίτερα στο ZDF, ενώ ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να καταμετρηθούν πρώτα όλες οι ψήφοι» και να υπάρξει «ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών». Οι εκλογές τελειώνουν «μόνο όταν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι», πρόσθεσε ο κ. Σολτς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, παραμένουν ένας σημαντικός εταίρος για την Γερμανία και την Ευρώπη.

Για «απολύτως κρίσιμη, σχεδόν απογοητευτική κατάσταση», έκανε λόγο ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας επίσης στο ZDF. «Όλα όσα κυκλοφορούσαν τελευταία ως φήμες, επιβεβαιώνονται τώρα με τραγικό τρόπο», σημείωσε ο κ. Λίντνερ και εκτίμησε ότι μια «δραματική κατάσταση αντιπαράθεσης» στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου η Αμερική θα ασχολείται μόνο με τον εαυτό της, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ (CDU), πριν ακόμη τις δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ, προέβλεψε παρατεταμένη εκκρεμότητα στις ΗΠΑ. «Φοβάμαι ότι θα υπάρξει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο», δήλωσε.