Skip to main content

Ανησυχία Στουρνάρα για την οικονομία - Η αναφορά στις αλυσίδες εφοδιασμού

Ο διικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να λειτουργήσει προνοητικά και να προχωρήσει σε δράσεις και μεταρρυθμίσεις.

Οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης εξακολουθούν και σήμερα να είναι ισχυρές, ανέφερε ο διοικητικής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας απευθυνόμενος το βράδυ της Πέμπτης στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαρκώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τη διαφοροποίηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός που τονίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός αντίβαρου σε περιφερειακό επίπεδο.

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο το μέλλον της οικονομίας μας. Καθώς συνεχίζεται η λαϊκή δυσαρέσκεια και η αντίδραση στην παγκοσμιοποίηση, τίθενται υπό αμφισβήτηση ορισμένες από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατικής, στηριζόμενης σε κανόνες, τάξης που θεωρούμε δεδομένη στη Δύση», προειδοποίησε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να λειτουργήσει προνοητικά και να προχωρήσει σε δράσεις και μεταρρυθμίσεις, σε αυτή την εν μέρει αποπαγκοσμιοποιημένη παγκόσμια τάξη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, υπάρχουν αρκετοί τομείς χρηματοπιστωτικής ενοποίησης στους οποίους οι μεταρρυθμίσεις έχουν σταματήσει. Η πρόσφατη επανεκκίνηση των διαδικασιών για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS) είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως είπε, ωστόσο απαιτείται προώθηση των μεταρρυθμίσεων όπως ο κανονισμός MiCA (για τα κρυπτονομίσματα). Επίσης το πακέτο για την ανάκαμψη NextGenerationEU για να αποτελέσει μεταρρύθμιση-ορόσημο, θα πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμο μηχανισμό, ο οποίος θα συνδυάζει τη δημοσιονομική κεντρική διαχείριση με την εποπτεία.