Skip to main content

Άνοιξαν οι κάλπες των δημοτικών εκλογών στη Βρετανία - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι των δήμων ηλικίας από 18 και πάνω στην Αγγλία και από 16 και πάνω σε Σκωτία και Ουαλία.

Άρχισε η εκλογική διαδικασία στη Βρετανία για την ανάδειξη περίπου 4.350 δημοτικών συμβούλων.

Στην Αγγλία οι εκλογές αφορούν 146 δήμους, περιλαμβανομένων όλων των δήμων του Λονδίνου, ενώ στη Σκωτία διακυβεύονται οι θέσεις συμβούλων του συνόλου των 32 δήμων και στην Ουαλία του συνόλου των 22 δήμων.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι των δήμων ηλικίας από 18 και πάνω στην Αγγλία και από 16 και πάνω σε Σκωτία και Ουαλία. Υπήκοοι χωρών-μελών της ΕΕ και της Κοινοπολιτείας που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επίσης ψηφίζουν στην Αγγλία, ενώ στη Σκωτία και στην Ουαλία ψηφίζουν όλοι οι ξένοι νόμιμοι κάτοικοι.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί τοπική και κλείνουν στις 10 τη νύχτα. Τα αποτελέσματα αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνονται κατά δήμους από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με την τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση, οι Συντηρητικοί θα μπορούσαν να χάσουν ακόμα και περισσότερους από 550 δημοτικούς συμβούλους, με δήμους του Λονδίνου που τελούν υπό τον έλεγχό τους εδώ και χρόνια να περνούν στους Εργατικούς.

Πιστεύεται ότι την απόφαση των ψηφοφόρων θα επηρεάσουν πέρα από τα τοπικά ζητήματα και θέματα όπως το κόστος διαβίωσης ή το partygate.

Πηγή: skai.gr