Skip to main content

Άνοιξαν τα πρώτα σινεμά στη Γερμανία

Η επανέναρξη των προβολών συνοδεύεται βέβαια από τις δέουσες αλλαγές που επιβάλει η νέα κανονικότητα.

Από την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να ανοίγουν στη Γερμανία οι πρώτοι κινηματογράφοι μετά το αναγκαστικό λόγω πανδημίας lockdown των τελευταίων μηνών. Την αρχή έκαναν Σαξονία και Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, προχτές Δευτέρα ακολούθησε το Μεκλεμβρούργο-Πομερανία, σήμερα Τετάρτη η Ρηνανία-Παλατινάτο ενώ το Σάββατο ανοίγουν τα σινεμά στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Μεγάλες αλλαγές

Οι αλλαγές που φέρνει η νέα κανονικότητα είναι βέβαια μεγάλες. Η αγορά του εισιτηρίου συνίσταται να γίνεται ηλεκτρονικά. Όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Cinemaxx Φρανκ Τόμσεν: «Κατά την είσοδο το εισιτήριο ελέγχεται ανέπαφα. Σε όλα τα ταμεία, τόσο για την αγορά εισιτηρίου όσο και στα σνακ-μπαρ, μπορεί να πληρώσει κανείς με κάρτα ή επίσης ανέπαφα».

Το να πηγαίνει κανείς κινηματογράφο και να επιλέγει την αγαπημένη του θέση είναι κάτι που καταρχάς θα πρέπει να ξεχάσουν οι σινεφίλ. Προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας δεν είναι φυσικά διαθέσιμες όλες οι θέσεις. Ζευγάρια και φίλοι μπορούν να κάθονται μεν ο ένας δίπλα στον άλλο, εφόσον βεβαίως έχουν αγοράσει μαζί εισιτήρια, ωστόσο θα πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρων από τους υπόλοιπους επισκέπτες. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι πολλές θέσεις μπροστά και πίσω από τον κάθε επισκέπτη πρέπει να παραμένουν κενές. Κοινώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι πολύ λιγότερες και συγκεκριμένες.

Πώς όμως ακριβώς γίνονται οι κρατήσεις στους κινηματογράφους; Στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. «Μεταξύ των θέσεων που μπορούν να κλειστούν ηλεκτρονικά ανά μπλοκ δυο ατόμων, μπλοκάρονται άλλες θέσεις προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας», εξηγεί ο Τόμσεν.

Σύμφωνα με την Κριστίνε Μπεργκ από τoν Σύνδεσμο Γερμανικών Κινηματογράφων HDF τα ηλεκτρονικά συστήματα πώλησης εισιτηρίων θα μπορούσαν να αλλάξουν έτσι, ώστε το σύστημα να μπλοκάρει αυτομάτως τις γύρω θέσεις.

Διαθέσιμες μόλις το 20-25% των θέσεων

Οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων ελπίζουν ωστόσο να αναπροσαρμοστεί και να μειωθεί η προβλεπόμενη απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου. Διότι έτσι μπορεί να διατεθεί μόλις το 20 με 25% των θέσεων. Οι περισσότερες πρέπει να παραμένουν κενές. «Για κάθε δυο κατειλημμένες θέσεις πρέπει να μένουν 12 κενές» εξηγεί η Μπεργκ.

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Μπρόιερ από το AG Kino το πιο ιδανικό θα ήταν να περιοριστεί η απόσταση ασφαλείας στο ένα μέτρο, όπως ισχύει στην Αυστρία, διότι έτσι θα μπορούσε να καταλαμβάνεται κάθε σειρά.

Η τήρηση της απόστασης ασφαλείας του 1,5 μέτρου αλλά και η χρήση μάσκας ισχύει φυσικά για αγορές από τα σνακ-μπαρ των σινεμά -με το πλεξιγκλάς να χωρίζει πλέον και εδώ πελάτες και υπαλλήλους- αλλά και για τη χρήση της τουαλέτας.

Για τη χρήση της μάσκας δεν υπάρχει ωστόσο ενιαία ρύθμιση σε όλα τα κρατίδια, κυρίως όσον αφορά το ερώτημα εάν πρέπει να τη φορούν οι σινεφίλ και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Στα Cinemaxx, για παράδειγμα, η μάσκα είναι υποχρεωτική μόνον κατά την είσοδο και έξοδο και φυσικά στην τουαλέτα.

Αλίκη Νασούφης (dpa)

Πηγή: Deutsche Welle