Skip to main content

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου

Το ελληνικό δημοσιο έχει καταφέρει να αντλήσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

'Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με το αρχικό guidance η απόδοση είναι Mid Swaps + 55 μονάδες βάσης, στη ζώνη του 0,28%, ενώ το ομόλογο ωριμάζει τον Φεβρουάριο του 2026.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες, ότι ανέθεσε την κοινοπρακτική έκδοση του νέου ομολόγου στις τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale.

Η έξοδος αυτή στις αγορές είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει 6 δισ. ευρώ με χαμηλά επιτόκια από τα 10 έως 12 δισ. ευρώ που είναι ο αρχικός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το σύνολο της χρονιάς. Προηγήθηκε στις 17 Μαρτίου η έκδοση του 30ετούς ομολόγου λήξεως Ιανουαρίου 2052 με επιτόκιο 2,75%, όπου το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ. Στη δημοπρασία καταγράφηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26,1 δισ. ευρώ. Με τη νέα έκδοση του 10ετους ομολόγου στις 27 Ιανουαρίου, το Δημόσιο άντλησε άλλα 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,75%. Οι επενδυτές προσέφεραν να δανείσουν το Ελληνικό Δημόσιο με 29 δισ. ευρώ μέσω αυτής της έκδοσης.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων χάρη στην υποστήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να ενισχύσει τα διαθέσιμα του ενόψει των αυξημένων δημοσιονομικών υποχρεώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία. Εκτιμάται ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένου και του λεγόμενου σκληρού μαξιλαριού) κυμαίνονται στα 30 με 35 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο δανεισμός του Δημοσίου από τις αγορές διευκολύνεται από τη θετική στάση που κράτησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poors, ο οποίος προχώρησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.