Skip to main content

Άνω κάτω η διαδικασία επιλογής περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης

Αποχώρησαν από το 9μελες Κεντρικό Συμβούλιο Επιλογής οι τέσσερις αιρετοί καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και αδιαφάνεια. Τι καταγγέλλουν.

Μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης και καταγγελιών περί αδιαφάνειας ολοκληρώνεται, πιθανότατα σήμερα, η διαδικασία επιλογής των 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης.

Οι τελικοί πίνακες κατάταξης των υποψηφίων επρόκειτο να οριστικοποιηθούν χθες ωστόσο, οι τέσσερις αιρετοί, μέλη του 9μελους Κεντρικού Συμβουλίου Επιλογής των υποψηφίων, αποχώρησαν από τη διαδικασία καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας. Ανταπαντώντας το υπουργείο σημειώνει ότι όλα έγιναν βάσει όσων προβλέπονται στον σχετικό νόμο.

Τι καταγγέλλουν οι αιρετοί

Ειδικότερα, οι αιρετοί Νίκος Φασφαλής, Βασίλης Παληγιάννης και Δημήτρης Πεππές σε κοινή καταγγελία την οποία δημοσιοποίησαν αργά χθες το βράδυ (ο τέταρτος πρόκειται να εκδώσει δική του ανακοίνωση), αναφέρουν ότι «μετά την ολοκλήρωση στις 20 Μαρτίου της διαδικασίας των συνεντεύξεων των υποψηφίων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, πριν το άνοιγμα των φακέλων βαθμολόγησης, και παρά τα προβλεπόμενα από τον Ν.4547/2018, σε συνδυασμό με την υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τα θέματα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Επιλογής αρνήθηκε στα μέλη του Συμβουλίου να λάβουν γνώση της αναλυτικής βαθμολόγησης του κάθε μέλους ανά υποψήφιο». Οι αιρετοί χαρακτηρίζουν την ενέργεια αυτή «πρωτοφανή, πραξικοπηματική, πλήγμα στη Διαφάνεια που με τόσους αγώνες κατακτήσαμε». Κατόπιν αυτών κατήγγειλαν τη διαδικασία και αποχώρησαν αρνούμενοι, όπως αναφέρουν, να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τέτοιες μεθοδεύσεις. Παράλληλα, κάλεσαν τον υπουργό Παιδείας «να παρέμβει άμεσα και να ακυρώσει την ενέργεια αυτή που μας οδηγεί χρόνια πίσω, ώστε να εξασφαλισθεί η νομιμότητα και η διαφάνεια των διαδικασιών». Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι «σε αντίθετη περίπτωση, το όποιο αποτέλεσμα θα αμφισβητηθεί».

Τι απαντά το υπουργείο

Απαντώντας στην καταγγελία των αιρετών το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «για πρώτη φορά οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγονται μέσα από διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες επιλογής στελεχών από το Κεντρικό Συμβούλιο Επιλογής με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ. Η εκπαιδευτική κοινότητα γνωρίζει ότι εδώ και δύο δεκαετίες ως Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης διορίζονταν οι κομματικά ημέτεροι. Οι αιρετοί συμμετείχαν κανονικά στη διαδικασία επί πέντε μήνες. Στη μακρά περίοδο της επιλογής που ολοκληρώθηκε σήμερα, οι αιρετοί αποφάσισαν να ¨αποχωρήσουν¨. Το αίτημά των αιρετών να λάβουν γνώση σήμερα – ημέρα κατάρτισης των τελικών αξιολογικών πινάκων - της βαθμολόγησης καθενός βαθμολογητή ονομαστικά που έγινε κατά το προηγούμενο στάδιο και καταχωρείται στα πρακτικά δεν προβλέπεται από καμία διάταξη της ισχύουσας νομοθεσίας και συνεπώς είναι προφανής η σκοπιμότητα του αιτήματος. Αντιθέτως, όπως προβλέπει ο νόμος και η σχετική Υπουργική Απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι μετά το τελικό στάδιο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα πρακτικά κάθε σταδίου της διαδικασίας.
Η καταγγελία των τριών αιρετών είναι εντελώς ανυπόστατη, καθώς είναι αντίθετη με τις διατάξεις του νόμου, ο οποίος και τηρήθηκε με απόλυτη συνέπεια.

Δυστυχώς ορισμένοι συνδικαλιστές δεν μπορούν να απαλλαγούν από τις αμαρτίες του παρελθόντος και να προσαρμοστούν στην τήρηση της νομιμότητας, όπως δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι καμία παρέμβαση του Υπουργού δεν γίνεται στη διαδικασία».

Η σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Επιλογής

Τις υπόνοιες περί αδιαφάνειας ενισχύει και η σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Επιλογής. Συγκεκριμένα απαρτίζεται από εννέα μέλη με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ Ηλία Νικολόπουλο, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2014. Στο Συμβούλιο συμμετέχουν επίσης ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, δύο πανεπιστημιακοί τους οποίους ορίζει ο υπουργός Παιδείας, ένας εκπρόσωπος από το Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες αποχώρησε σε κάποια φάση της διαδικασίας και αντικαταστάθηκε από άλλη εκπρόσωπο του Κέντρου η οποία, ωστόσο, προέρχεται από την Περιφέρεια Αττικής. Το Συμβούλιο συμπληρώνουν οι τέσσερις αιρετοί, ανά δύο από Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οι οποίοι κατήγγειλαν τη διαδικασία και αποχώρησαν.

Αποτελέσματα ίσως και σήμερα

Ωστόσο, παρά την αποχώρηση των αιρετών και τις καταγγελίες τους περί αδιαφάνειας οι τελικοί πίνακες κατάταξης των υποψηφίων στις 13 περιφέρειες ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Συμβουλίου, παρότι υπήρχε έλλειψη απαρτίας, συνέχισαν χθες να αποσφραγίζουν φακέλους συνεντεύξεων.

Υπενθυμίζεται ότι για τις 13 θέσεις των διευθυντών εκπαίδευσης έχουν υποβληθεί συνολικά 205 υποψηφιότητες. Ειδικότερα, για την Κεντρική Μακεδονία οι υποψήφιοι ανέρχονται σε 22. Στις υπόλοιπες περιφέρειες ο αριθμός των υποψηφίων είναι: Ανατολική Μακεδονία Θράκη 27, Δυτική Μακεδονία 13, Ήπειρος 9, Βόρειο Αιγαίο 16, Δυτική Ελλάδα 17, Θεσσαλία 14, Κρήτη 9, Πελοπόννησος 13, Ιόνια Νησιά 11, Αττική 25, Νότιο Αιγαίο 16 και Στερεά Ελλάδα 13.