Skip to main content

Ανοδικά και στο 1ο εξάμηνο του 2017 η κλωστοϋφαντουργία

Η παραγωγή και ο κύκλος εργασιών στην κλωστοϋφαντουργία κατέγραψαν άνοδο, ενώ στην ένδυση η παραγωγή μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών

Συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2017 η θετική πορεία του κλάδου ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής - Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ).

 Η θετική πορεία της οικονομίας στην ευρωπαϊκή ένδυση, η αύξηση της κατανάλωσης και οι εξαγωγές επηρέασαν θετικά την πορεία του κλάδου και ιδιαίτερα την κλωστοϋφαντουργία, εξηγεί ο Σύνδεσμος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, στην κλωστοϋφαντουργία η παραγωγή κατέγραψε άνοδο 1,9%, ο κύκλος εργασιών αύξηση 3,5%, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,8%, οι εξαγωγές κατέγραψαν άνοδο 5,8% και οι εισαγωγές 3,7%.

Στην ένδυση η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,7%, ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση 0,6%, η απασχόληση μείωση 1,7%, οι εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική άνοδο κατά 9,6%, ενώ οι εισαγωγές ήταν ελαφρώς αυξημένες κατά 0,6%. Τέλος, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 3,4% που αποτελεί ρεκόρ της τελευταίας 5ετίας.

Η αξία των ευρωπαϊκών εξαγωγών συνολικά για την ένδυση – κλωστοϋφαντουργία στο 1ο εξάμηνο ανήλθε σε 23,6 δισεκ. ευρώ.

Στην ένδυση οι εξαγωγές ανήλθαν σε 12 δισεκ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 9,6%. Στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές ανήλθαν σε 11,6 δισεκ. ευρώ (+5,8%). Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις εξαγωγές προς την Ελβετία (+25%), τη Ρωσία (+14%) και την Κίνα (+6,7%).

Όσον αφορά τις εισαγωγές, αυτές ανήλθαν σε 54,5 δισεκ. ευρώ. Οι εισαγωγές ενδυμάτων άγγιξαν τα 38,8 δισεκ. ευρώ (+0,6%) και της κλωστοϋφαντουργίας τα 15,7 δισεκ. ευρώ (+3,7%). Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν οι εισαγωγές από το Πακιστάν (+7,2%) και το Μπαγκλαντές (+3,4%). Οι εισαγωγές από την Κίνα παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι εισαγωγές από την Τουρκία μειώθηκαν κατά 2,4%.