Skip to main content

Ανταρσία: Προεκλογικό πρόστιμο για... μη προεκλογικές αφίσες

Ο περιφερειακός σύμβουλος, Θανάσης Αγαπητός, έκανε λόγο για στοχοποίηση της παράταξης - Ένσταση κατά του προστίμου των 50.000 ευρώ.

Για στοχοποίηση της περιφερειακής παράταξης «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» έκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Αγαπητός, σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σχετικά με το πρόστιμο των 50.000 ευρώ που του επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων για την ανάρτηση τριών πανό κατά την περασμένη προεκλογική περίοδο στις Σέρρες.

Ο κ. Αγαπητός χαρακτήρισε το πρόστιμο εξοντωτικό και υπέρογκο, τονίζοντας πως ένας εργαζόμενος  «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να το αντέξει», ενώ σημείωσε πως στους ίδιους χώρους, που πρόκειται για ιδιωτικούς φράχτες, είχαν αφισοκολληθεί από εμπορικές και πολιτικές αφίσες, μέχρι αφίσες με προεκλογικό αυτοδιοικητικό υλικό. «Κανείς δεν κινήθηκε ενάντια σε όλους αυτούς τους συνδυασμούς» ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος, επισημαίνοντας πως οι εν λόγω συνδυασμοί έχουν «ισχυρές διασυνδέσεις που απαλλάσσονται και δεν ελέγχονται καθόλου από την Επιτροπή». «Δεν είμαστε αρεστοί, στοχοποιούμαστε για τους αγώνες μας και για να μην παρεμβαίνουν εύκολα» δήλωσε και πρόσθεσε: «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο ώστε και το πρόστιμο να μην επιβληθεί και να ανατραπεί αυτό το θεσμικό πλαίσιο, που είναι αυστηρό μόνο για τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές».



Από την πλευρά του, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την περιφερειακή παράταξη, Χαράλαμπος Κουρουνδής, έθεσε τρία νομικά ζητήματα που αφορούν τόσο το πρόστιμo καθεαυτό όσο και τον νόμο με το οποίο ορίζεται. Όπως είπε, η εφαρμογή του προστίμου «έγινε κατά εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου γιατί τα πανό, ανεξαρτήτως από το ποιους τοποθετήθηκαν, που είναι άγνωστο, δεν τοποθετήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο και φαίνεται από το περιεχόμενό τους». «Δεν γράφουν "ψηφίστε, στηρίξτε", λένε "όχι στους αγωγούς του πολέμου και της προσφυγιάς", "ψωμί-παιδεία-ελευθερία" κλπ, και είναι φυσικά πολύ πριν από τις περιφερειακές εκλογές» υποστήριξε.

Δεύτερον, πρόσθεσε, «ο νόμος έχει ζητήματα αντισυνταγματικότητας, διότι η ελεύθερη διακίνηση των πολιτικών ιδεών προϋποθέτει το να έχουν σύννομα μοιραστεί και καθοριστεί χώροι στους οποίους οι συνδυασμοί να μπορούν να διακινούν τις ιδέες τους και να προπαγανδίζουν. Αν δεν δίνεται χώρος σε μία κίνηση, σε μία αυτοδιοικητική παράταξη να εκφραστεί και ταυτόχρονα να ισχύει μόνο για εκείνη η απαγόρευση σημαίνει ότι αυτό μετατρέπεται σε μία συνολική φίμωσή της που είναι ανεπίτρεπτο σε μια δημοκρατία». Τρίτον, συμπλήρωσε, «υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας γιατί το πρόστιμο είναι μη αναλογικό. Στις εμπορικές αφίσες, τα πρόστιμα είναι μικρότερα, στα πολιτικά κόμματα μικρότερα. Δεν είναι δυνατόν για τρία πανό να επιβάλλεται ένα πρόστιμο της τάξης των 50.000 ευρώ γιατί είναι εξόφθαλμα μη αναλογική η πράξη με το πρόστιμο».

Ο κ. Κουρουνδής υποστήριξε ότι υπάρχει επανειλημμένη στοχοποίηση των παρατάξεων της Ανταρσίας και της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ από το αστυνομικό τμήμα Σερρών, καθώς, όπως ανέφερε, από το 2010 είναι «οι μόνες δύο κινήσεις οι οποίες συστηματικά καταγράφονται και καταγγέλλονται στην Επιτροπή ενώ είναι γνωστό το τι γίνεται κατά τις προεκλογικές περιόδους, ιδίως από τους μεγάλους συνδυασμούς».

«Έχουμε την αισιοδοξία ότι θα καταφέρουμε και το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Θανάση Αγαπητό να ακυρωθεί και ταυτόχρονα να καταργηθεί η διάταξη αυτή έτσι ώστε να μην υπάρχει σαν δαμόκλειος σπάθη η απειλή επιβολής του σε επόμενες φορές και σε άλλους συνδυασμούς» σημείωσε ο δικηγόρος και κατέληξε «Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και τυπικά και ουσιαστικά».

Η περιφερειακή παράταξη αναμένεται να υποβάλλει ένσταση κατά της απόφασης στην Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων.