Skip to main content

Φρενάρει ο οδικός τουρισμός στη Β.Ελλάδα-Ποιοι και πόσοι θα έρθουν από Βαλκάνια

Προβληματισμένοι οι Βαλκάνιοι για το κόστος του PCR - Προτιμούν Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία που άνοιξαν τα σύνορά τους χωρίς προϋποθέσεις

Μπορεί ο οδικός τουρισμός να αποτελεί την κύρια δεξαμενή εσόδων για τη Βόρεια Ελλάδα και δη για τους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, ωστόσο το αν τελικά οι προσδοκίες θα επαληθευτούν φέτος για μια καλύτερη σεζόν μοιάζουν περισσότερο, επί του παρόντος, να αιωρούνται, παρά να επιβεβαιώνονται.

Σε αυτήν την κατεύθυνση οδηγούν οι πρώτες ενδείξεις όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τους ΟΕΥ των ελληνικών πρεσβειών στα Βαλκάνια αλλά και την Τουρκία κατά τη διάρκεια διαδικτυακής στρογγυλής τράπεζας που διοργάνωσε το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδας, με θέμα «Καλοκαίρι 2021, με το βλέμμα στραμμένο στον χερσαίο τουρισμό». Στη σημασία του οδικού τουρισμού για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας αναφέρθηκε ο συντονιστής της συζήτησης και πρόεδρος του ΕλληνοΣερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας, Κώστας Γεωργάκος.

Σύμφωνα με τους περισσότερους ΟΕΥ που συμμετείχαν στη συζήτηση, τα PCR τεστ, λόγω του κόστους ιδίως για οικογένειες, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τους γείτονές μας να έρθουν στην Ελλάδα, που αν και παραδοσιακά την προτιμούν ως τουριστικό προορισμό, φέτος φαίνεται να στρέφονται προς το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία αλλά και την Αλβανία, όπου τα σύνορα είναι ανοιχτά και δεν απαιτείται η προσκόμιση PCR τεστ κατά την είσοδο για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι.

1 στους 7 Σέρβους έρχεται στη χώρα μας
 
«Κάθε χρόνο, πριν την πανδημία, κατά μέσο όρο στη χώρα μας έρχονται περίπου 1 εκατ. Σέρβοι. Η Σερβία έχει 7 εκατ. πληθυσμό, κάτι που σημαίνει πως 1 στους 7 Σέρβους έρχεται στην Ελλάδα» ανέφερε ο Βασίλης Σκρόνιας, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, υπογραμμίζοντας πως πέρυσι λόγω του κορωνοϊού ο αριθμός αυτό καταβαραθρώθηκε στις 60.200 Σέρβους που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Σημειώνεται πως ήδη από πέρυσι υπάρχουν 250.000 προπληρωμένα τουριστικά πακέτα Σέρβων που δεν κατόρθωσαν να τα αξιοποιήσουν. Η πλειονότητα των Σέρβων τουριστών επιλέγουν τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Ζάκυνθο και την Κω.

Ωστόσο φέτος, από τα ακούσματα που έχει ο κ. Σκρόνιας, ο αριθμός του 1 εκατ. τουριστών είναι αδύνατον να καταγραφεί. Στην καλύτερη περίπτωση η εκτίμηση είναι για το ήμισυ αυτού του αριθμού καθώς το κόστος τού PCR τεστ αποτελεί τροχοπέδη για την έλευση των Σέρβων στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκρόνιας, το PCR στη Σερβία κοστίζει περί τα 76 ευρώ, με αποτέλεσμα πχ για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων το κόστος να τετραπλασιάζεται. «Ο μηνιαίος μισθός στη Σερβία είναι στα 475 με 500 ευρώ, κατά συνέπεια το κόστος για τα τεστ αποτρέπει τους εν δυνάμει τουρίστες. Την ίδια ώρα υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις νεαρών ζευγαριών που είναι οπαδοί του αντιεμβολιαστικού κινήματος που σημαίνει πως αφενός δεν είναι εμβολιασμένοι και αφετέρου δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για PCR», ανέφερε ο Σκρόνιας τονίζοντας πως πολλοί από τους προαναφερθέντες θα επιλέξουν χώρες όπως το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και τη Βοσνία που έχουν ανοίξει τα σύνορά τους χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς.

Οι αναμονές στα σύνορα δυσφημίζουν τη χώρα μας στη Βουλγαρία

Στο υψηλό κόστος του PCR τεστ για το οποίο κάνουν λόγο οι Βούλγαροι αναφέρθηκε ο Δημήτριος Μάος, Γραμματέας ΟΕΥ Α’στη Βουλγαρία, υπογραμμίζοντας πως χαρακτηρίζουν υπερβολικό το γεγονός πως η χώρα μας ζητά το αντίστοιχο τεστ και για τα παιδιά άνω των 5 ετών. Θεωρούν, δε, δυσάρεστο και υπερβολικό το γεγονός πως είναι υποχρεωτική η μάσκα ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Την ίδια ώρα οι αναμονές στα σύνορα, που ενίοτε φτάνουν και τις 8 ώρες, συχνά γίνονται η αιτία για να χάσουν κάποιοι από τους Βούλγαρους τουρίστες τις πτήσεις τους από Θεσσαλονίκη για κάποιο ελληνικό νησί.  

Όπως εξήγησε ο κ. Μάος, τα βουλγαρικά κανάλια κάνουν συνεχώς ρεπορτάζ στα σύνορα με την Ελλάδα καταγράφοντας τις ουρές που δημιουργούνται δυσφημίζοντας τη χώρα μας και παρά το γεγονός πως η ελληνική πρεσβεία έχει διαμαρτυρηθεί για το γεγονός η τακτική αυτή συνεχίζεται.

Αναφορικά με το πόσοι εκτιμάται πως θα είναι οι Βούλγαροι που φέτος θα έρθουν στη χώρα μας, ο κ. Μάος τόνισε ότι το τοπίο είναι θολό καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν δίνουν τα εν λόγω στοιχεία και αυτό γιατί η χώρα βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο εν όψει της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 11 Ιουλίου.

Τις προηγούμενες πάντως χρονιές την Ελλάδα επισκέπτονταν περί το 1,5 εκατ. Βούλγαροι.

Οι Σκοπιανοί θέλουν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη

Διατεθειμένοι να έρθουν στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική εμφανίζονται οι Σκοπιανοί καθώς για αυτούς αποτελεί την αγαπημένη τους επιλογή. Οι τουρίστες από τη γειτονική χώρα το 2019 άγγιξαν το 1 εκατ. ( ο πληθυσμός της χώρας είναι 2,77 εκατ.) για να καταγράψουν καθίζηση το 2020 κατά 84,5%. Για τη φετινή χρονιά εκτιμάται πως θα έρθει το 50% των Σκοπιανών που είχαν έρθει το 2019 στη χώρα μας.

Όπως τόνισε η Παγώνα Λάρδα, Επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ Σκοπίων, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, το PCR στη γειτονική μας χώρα κοστίζει 50 ευρώ, ωστόσο έχει επιτευχθεί μείωση κατά 50% σε εργαζόμενους κάποιων εταιρειών και κατά συνέπεια και των οικογενειών τους, κάτι που σημαίνει πως θα έρθουν με χαμηλότερο κόστος στη χώρα μας.

Αναφορικά με τον τουρισμό των Σκοπίων η Αχρίδα είναι αυτή που κρατά την πρωτοκαθεδρία καθώς το 80% των τουριστικών εσόδων της χώρας προέρχονται από την πόλη που είναι χαρακτηρισμένη ως μνημείο ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

Οι Βόσνιοι επιλέγουν Ελλάδα

Ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς καταγράφεται από τους Βόσνιους, οι οποίοι αν και θα μπορούσαν να κάνουν τις διακοπές τους σε χώρες που δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, παρ' όλα αυτά, όπως εξήγησε ο Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, επιλέγουν Ελλάδα.

«Αν και αποτελεί μικρή αγορά, εντούτοις θα πρέπει να δώσουμε έμφαση ώστε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντινίδης.

Οι Τούρκοι αγαπούν τη Βόρεια Ελλάδα

Στην αγάπη που έχουν οι Τούρκοι για τη Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκε ο Απόστολος Ντιγκμπασάνης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ στην Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζοντας πως επί του παρόντος οι Τούρκοι δεν μπορούν να έρθουν στη χώρα μας. Το 2019 στη χώρα μας ήρθαν 794.997 Τούρκοι, ενώ την ίδια χρονιά την Τουρκία επισκέφτηκαν 607.457 Έλληνες.

Αναφερόμενος ο κ. Ντιγκμπασάνης στην τουριστική κίνηση που καταγράφεται γενικότερα από την Τουρκία προς χώρες του εξωτερικού, τόνισε πως το 2019 ταξίδεψαν περίπου 10 εκατ. Τούρκοι, ενώ το 2020 ο αριθμός αυτός συρρικνώθηκε στα 2 εκατ. πολίτες. Σημειώνεται πως ο πληθυσμός της χώρας είμαι περί τα 83 εκατ.