Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για Συμπόσιο με θέμα Τούρκο στρατηλάτη

Η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» επικρίνει τη διοίκηση του δήμου για τη διευκόλυνση που παρέχει στη διπλωματική αποστολή της Τουρκίας

Σφοδρή είναι η αντίδραση της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» για το γεγονός ότι παραχωρήθηκε αίθουσα του δημαρχιακού μεγάρου της πόλης ώστε το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης να διοργανώσει συμπόσιο με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά του Γαζή Εχμέτ Εβρενός.

Αν και το συμπόσιο έχει θεματική για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα του συγκεκριμένου και την αρχιτεκτονική κληρονομιά που άφησε στη Μακεδονία, η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» ψέγει τη διοίκηση του δήμου για τη διευκόλυνση που παρέχει στη διπλωματική αποστολή της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «ο Εβρενός ήταν ο άνθρωπος που επέβαλε την Τουρκοκρατία στα Βαλκάνια και τη βόρεια Ελλάδα. Για ανταμοιβή του έλαβε τεράστιες εκτάσεις γης, παρμένες από Έλληνες ιδιοκτήτες, στη Μακεδονία».

Μάλιστα αναφέρουν πως «σε λόγο του περί το 1409, ο αυτοκράτορας Μανουήλ Β΄ κάνει λόγο για το απαράμιλλο μίσος τού Εβρενός για τους Χριστιανούς και για την εξαιρετικά ακραία σκληρότητά του. Ο γιος τού Γαζή Εβρενός, Μπουράκ, πολιόρκησε τη Θεσσαλονίκη το 1422 και λεηλάτησε την δυτική Χαλκιδική. Αντίστοιχες επιδρομές έκανε κι ο εγγονός του Γαζή Εβρενός, ο Umur. Μετά την υποταγή της Μακεδονίας από τον Εβρενός, οι Οσμανοί εποίκισαν με μεγάλα πλήθη Γιουρούκων την περιοχή για να την ελέγχουν, τους «Γιουρούκους του Εβρενός» όπως αναφέρονται και τον 16ο αι.».

«Έπειτα από όλα αυτά», καταλήγει η παράταξη, «ερωτήματα, φυσικά, προκαλεί η στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης στην εν λόγω εκδήλωση. Πού, ακριβώς συνδράμει ο Δήμος, σε μια πανηγυρική εκδήλωση για τις διώξεις και τον εξανδραποδισμό των ιστορικών κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής από τους κατακτητές καθώς και τον εποικισμό της με νέους πληθυσμούς; Μάλλον η διοίκηση Μπουτάρη πάσχει από ιστορική αχρωματοψία, με συνέπεια να καταδικάζει μόνο τις εθνοκαθάρσεις που εκείνη επιθυμεί, βοηθώντας στον εξωραϊσμό άλλων…».