Skip to main content

Αντιμέτωπη με νέο σοκ η Ευρώπη: Πώς το ράλι του φυσικού αερίου αλλάζει τα δεδομένα

Μια ακόμα φάση εκρηκτικής ανόδου στις τιμές του φυσικού αερίου δεν δείχνει να επιβραδύνει, καθώς η Ρωσία προϊδεάζει για περαιτέρω μείωση στις εξαγωγές

Άλλο ένα δραματικό άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου φαίνεται να δίνει τέλος σε κάθε ελπίδα ανάπαυλας στη μάχη της Ευρώπης με τον πληθωρισμό. Οι αγορές προετοιμάζονται τώρα για υψηλότερες τιμές, ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και βαθύτερη οικονομική ύφεση.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ (που θεωρείται προάγγελος των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο) μπορεί να πιάνει «ταβάνι», ενίσχυσε τις μετοχές και μείωσε το κόστος δανεισμού του δημοσίου. Οι επενδυτές πόνταραν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα έδιναν πλέον μεγαλύτερη προσοχή στην επιβράδυνση των οικονομιών, όπως σημειώνει το Reuters.

Όμως αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε με μια πρόβλεψη της Citi ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εκτοξευθεί σε υψηλό σχεδόν μισού αιώνα, στο 18,6% έως τον Ιανουάριο.

Και την ίδια στιγμή, μια ακόμα φάση εκρηκτικής ανόδου στις τιμές του φυσικού αερίου δεν δείχνει να επιβραδύνει, καθώς η Ρωσία προϊδεάζει για περαιτέρω μείωση στις εξαγωγές και οι Ευρωπαίους αγοραστές πασχίζουν να εξασφαλίσουν προμήθειες πριν από τον χειμώνα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 40% τον Αύγουστο και σχεδόν 300% φέτος, όπως μεταφέρει το moneyreview.

«Το κλειδί είναι η ενέργεια, η ενέργεια, η ενέργεια. Υπάρχει μια ενεργειακή κρίση, ας είμαστε ειλικρινείς γι’ αυτό, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι 10 φορές υψηλότερες από τα επίπεδα πριν από τον COVID, αυτό είναι ένα σοκ για το σύστημα», δηλώνει στο Reuters ο Thomas Costerg, οικονομολόγος της Pictet.

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκονται σε διαφορετικούς δρόμους. Όλοι γνωρίζαμε ότι η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης είναι η εισαγόμενη ενέργεια και τώρα πληρώνουν το τίμημα για αυτό», εξηγεί, αναφερόμενος στην εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη που το κλίμα χάλασε τόσο γρήγορα. Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν σημειώσει πτώση 4,3% από το υψηλό 3,5 μηνών της περασμένης Τρίτης, το ευρώ έπεσε κάτω από το 1 δολάριο και οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου επανήλθαν στο 3%.

Η Monica Defend, επικεφαλής του Amundi Institute, προβλέπει πτώση του ευρώ στα 0,96 δολάρια μέχρι τον Δεκέμβριο λόγω της αδύναμης οικονομίας της Ευρώπης.

Και την ίδια στιγμή, εντείνεται η ανησυχία ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες, που συγκεντρώνονται στο συμπόσιο του Jackson Hole αυτής της εβδομάδας, προετοιμάζουν το έδαφος για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

«Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αναμενόταν να αυξηθεί το τέταρτο τρίμηνο, αλλά η ένταση της ανόδου που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι κάτι νέο, λόγω της ανανεωμένης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg. «Αυτό είναι ένα νέο σοκ που δεν προβλεπόταν πριν από μερικές εβδομάδες».