Skip to main content

Αντιπαράθεση Κοντοζαμάνη - Ξανθού για ΜΕΘ και τεστ κορωνοϊού

Με επίκεντρο τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα τεστ για την πανδημία του κορωνοϊού σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε με επίκεντρο τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα τεστ για την πανδημία του κορωνοϊού, κατά τη συζήτηση, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου για τη δωρεάν του Ιδρύματος Ωνάση στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού καθώς και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση του ΕΣΥ» και ότι «προχωρά στην στήριξη των ιδιωτικών κλινικών σε βάρος της τσέπης των πολιτών», τόνισε:

«Ανέκαθεν η ΝΔ και η κυβέρνησή της ήταν υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας, και κάθε μέρα καταδεικνύεται αυτό με πράξεις. Η δική μας αντίληψη είναι ότι συνυπάρχει τόσο ο κρατικός όσο και ο ιδιωτικός τομέας, και το κράτος διασφαλίζει να είναι χωρίς κόστος η φροντίδα υγείας για κάθε πολίτη».

«Οι συμπράξεις δεν είναι ιδιωτικοποίηση της υγείας αλλά είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να έχουμε καλύτερες παροχές υγείας και αναβαθμισμένο ΕΣΥ. Αυτά είναι τα σύγχρονα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο σύγχρονος κόσμος. Για εμάς είναι μονόδρομος, και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, με τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε στη διαχείριση του κορωνοϊού, μόλις ξεπεραστεί η κρίση, να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών» προσέθεσε.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει επιθετική αύξηση των διασωληνωμένων, υπάρχει σταθερότητα, και κανείς πολίτης που χρειάζεται νοσηλεία δεν μένει εκτός ιατρικής φροντίδας».

Απαντώντας στη κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση ότι τα τέστ κορωνοϊού είναι και ακριβά και λίγα, ο κ. Κοντοζαμάνης αντέτεινε ότι «συνεχίζονται να γίνονται με κανονικούς ρυθμούς και στοχευμένα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού».

«Όσοι πληρούν τα κριτήρια τα τεστ γίνονται δωρεάν. Καταφέραμε να ρίξουμε το κόστος δείγματος πέντε φορές κάτω, ώστε να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα λεφτά και να έχουμε επάρκεια» υπογράμμισε ο υφυπουργός Υγείας.

Έμφαση έδωσε και στις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που -όπως είπε- ξεπέρασαν τις 6.800 και τόνισε ότι «το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με 281 εκατ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις έκτακτες δαπάνες που έχουν προκύψει από την πανδημία ενώ παράλληλα προχωράνε και οι μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν».

Αν. Ξανθός: Απαιτείται μακροχρόνιο σχέδιο επένδυσης του εθνικού συστήματος υγείας

«Οι νέες προκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία του κορωνοϊού απαιτούν μακροχρόνιο σχέδιο επένδυσης του εθνικού συστήματος υγείας, κάτι όμως που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει. Αντίθετα στα σχέδια της είναι να δίνει ζωτικό χώρο στον ιδιωτικό τομέα υγείας και να κάνει τα χατίρια των κλινικαναρχών», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Ακόμα, τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να συνεχίζει να μην αποζημιώνει τους πολίτες για τα τεστ κορωνοϊού στα ιδιωτικά εργαστήρια, παρά το γεγονός ότι το ένα τρίτο του συνόλου των τεστ που γίνονται τα πληρώνουν από τις τσέπες τους».

«Συνεχίζεται η αδιαφανής συνεργασία του ΕΣΥ με συγκεκριμένα επιλεγμένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα», είπε ο κ. Ξανθός ενώ χαρακτήρισε προκλητική και σκανδαλώδη τη ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας για τις ιδιωτικές ΜΕΘ με την οποία δίνεται η δυνατότητα αύξησης έως 40% των διαθέσιμων κρεβατιών με το υφιστάμενο προσωπικό τους.

«Είναι απαράδεκτο να επιτρέπετε να μην τηρούνται τα πρωτοκόλλα υγείας που τηρούνται στο δημόσιο σύστημα υγείας στις ΜΕΘ», προσέθεσε ο κ. Ξανθός.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την κύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση προς το ελληνικό Δημόσιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ ολοκληρώθηκε και σε β' ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή και έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της ΝΔ.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, εστιάζοντας κυρίως την κριτική τους στις άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.