Skip to main content

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Η Ευρώπη δεν θα εισέλθει σε ύφεση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο πληθωρισμός υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 5,1% το 2022 και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 2,1% το 2023.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε σήμερα ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα συνεχίσει να έχει αντίκτυπο στην ΕΕ, αλλά η οικονομία της Ένωσης δεν θα εισέλθει σε ύφεση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ο πληθωρισμός ήταν ήδη υψηλός και θα αυξηθεί κι άλλο... αλλά δεν θα εισέλθουμε σε ύφεση», δήλωσε ο Ντε Γκίντος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3. «Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο που έχουμε, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να εισέλθει σε ύφεση», διαβεβαίωσε.

Ερωτηθείς εάν αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, ο Ντε Γκίντος είπε ότι ήταν «πολύ δύσκολη» μια πρόβλεψη και ότι μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν βάσει της εξέλιξης των τιμών των πρώτων υλών.

Η ΕΚΤ προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης θα είναι χαμηλότερος κατά 0,5% φέτος σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα συνεχίσει να βρίσκεται στο 3,7% και στο 2,8% το 2023.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 5,1% το 2022 (πολύ πάνω από τον στόχο του 2%) και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 2,1% το 2023, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.