Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αντισώματα στα ύψη για το 99% των 85+ μετά τη δεύτερη δόση Pfizer

Τι προκύπτει από τη μελέτη που «τρέχει» στο εμβολιαστικό κέντρο του «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη για τους άνω των 85 ετών που εμβολιάστηκαν με Pfizer

Σε ποσοστό που αγγίζει το 100% (98,9% για την ακρίβεια) διαπιστώνεται πως ανέπτυξαν υψηλούς τίτλους αντισωμάτων πολίτες της ηλικιακής κατηγορίας 85 χρόνων και πάνω, οι οποίοι έκαναν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer / BioNTech.

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη που «τρέχει» στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη με συντονιστή τον αναπλ. καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και τη διευθύντρια Εργαστηρίου Βιοπαθολογίας και υπεύθυνη Εμβολιασμού τού εν λόγω νοσοκομείου PhD Κωνσταντίνα Κοντοπούλου.

Πρόκειται για τα δεδομένα της τρίτης φάσης της μελέτης -η οποία είναι πρώτη στα χρονικά και αποκάλυψε ήδη από τις 16 Φεβρουαρίου η Voria.gr με ρεπορτάζ της.

Τα νέα δεδομένα ανακοινώθηκαν στο 7o Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής που διοργάνωσε στις 22 και 23 Μαΐου -φυσικά, λόγω του κορωνοϊού, διαδικτυακά- ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Όπως ανακοινώθηκε στο Συνέδριο, η μελέτη αφορούσε την καταγραφή αντισωμάτων μετά την παρέλευση τριών εβδομάδων, αφότου πραγματοποιήθηκε και η 2η δόση τού παραπάνω εμβολίου. Όπως κατέδειξαν τόσο η κ. Κοντοπούλου όσο κι ο κ. Παπαζήσης τα δεδομένα δημιουργούν συνθήκες μεγάλης αισιοδοξίας για τη θωράκιση απέναντι στον κορωνοϊό, ειδικά σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Σημειώνεται, πάντως, πως το αντίστοιχο ποσοστό των ηλικιωμένων αυτής της κατηγορίας, μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου είχε παρουσιάσει αύξηση των τιμών στους τίτλους αντισωμάτων κοντά στο 50%, ενώ τώρα έχει εκτοξευθεί. Επίσης η κ. Κοντοπούλου διευκρίνισε πως δεν παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Όπως ανακοινώθηκε επίσης στο συνέδριο, κατά τη δεύτερη φάση της μελέτης συμμετείχαν -οικειοθελώς- συνολικά 297 άτομα, απαντώντας θετικά στο κάλεσμα των ερευνητών για να ελεγχθούν τρεις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Ήδη ολόκληρη και αυτή η φάση της μελέτης είναι διαθέσιμη στο Social Science Research Network (SSRN) από τις 20/5 στη διεύθυνση https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3850394

Την στατιστική ανάλυση της μελέτης υπογράφει ο καθηγητής Βιομετρίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Νάκας. Την ερευνητική ομάδα συγκροτούν επίσης οι: Αλεξάνδρα Αϊνατζόγλου, Αθηνά Υφαντίδου, Γεωργία Γκουντή, Πασχαλίνα Ντότση, Αντώνης Βαξεβανίδης, Ματίνα Τσορμπατζόγλου, Χρύσα Μπελάη και Χρήστος Κατσιούλης.