Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 608 πρόστιμα σε επτά ημέρες στα μπλόκα για την κυκλοφορία

Σαρωτικοί έλεγχοι από τους αστυνομικούς της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς βεβαίωση μετακίνησης οι περισσότεροι παραβάτες

Εκατοντάδες παραβάτες της απαγόρευσης κυκλοφορίας εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής του μέτρου.

Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου έως την Κυριακή 29 Μαρτίου βεβαιώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, κυρίως, από την Ελληνική Αστυνομία αλλά και τη Δημοτική Αστυνομία του κεντρικού δήμου, 608 παραβάσεις και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα, ύψους 91.200 ευρώ. Τα χρήματα αυτά πρόκειται να δοθούν για την ενίσχυση του συστήματος υγείας της χώρας.

Σαρωτικοί ήταν οι έλεγχοι από τους αστυνομικούς της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη καθ΄ όλη τη διάρκεια της προηγουμένης εβδομάδας για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία λόγω κορωνοϊού. Αστυνομικοί έστηναν καθημερινά πολυάριθμα μπλόκα σε διαφορετικά σημεία της πόλης, ελέγχοντας όσους δεν έμειναν στο σπίτι και κυκλοφορούσαν παρά τις απαγορεύσεις.

ΕΛΑΣ: 599 παραβάσεις – Οι περισσότερες χωρίς βεβαίωση κίνησης

Πεζές περιπολίες, αστυνομικοί των ομάδων ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ και Πάνθηρες, αλλά και άντρες της Τροχαίας βρίσκονται καθημερινά έξω στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και πραγματοποιούν τυχαίους ελέγχους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη βεβαιώθηκαν συνολικά 599 παραβάσεις. Πιο πολλά πρόστιμα βεβαιώθηκαν την 25η Μαρτίου, ημέρα αργίας, αλλά και χθες Κυριακή, που οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και αρκετοί Θεσσαλονικείς, παρά τις συστάσεις, βγήκαν από τα σπίτια τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ βεβαιώθηκαν:

  • την Δευτέρα 23 Μαρτίου 6 παραβάσεις,
  • την Τρίτη 24 Μαρτίου 77,
  • την Τετάρτη 25 Μαρτίου 124,
  • την Πέμπτη 26 Μαρτίου 18,
  • την Παρασκευή 27 Μαρτίου 75
  • το Σάββατο 28 Μαρτίου 87 και
  • την Κυριακή 29 Μαρτίου 212.

Τα περισσότερα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε απείθαρχους πολίτες που δεν είχαν βεβαίωση κίνησης ή δεν είχαν στείλει το απαραίτητο sms στον αριθμό 13033. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες από τις 212 παραβάσεις (και αντίστοιχα πρόστιμα που δόθηκαν), οι 191 αφορούσε πολίτες που επέλεξαν να κινηθούν στην πόλη, χωρίς να έχουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις κίνησης. Ανάλογη εικόνα καταγράφηκε και την ημέρα της Εθνικής Εορτής, όπου από τα 124 πρόστιμα που βεβαιώθηκαν, τα 101 ήταν για την συγκεκριμένη παράβαση.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν πολίτες, που ήταν χωρίς αποδεικτικά έγγραφα (ταυτότητα, διαβατήριο), που μετακινούνταν περισσότερα από δύο άτομα είτε πεζή, είτε εντός οχήματος, καθώς και παραμονή σε χώρους που ήταν κλειστοί, όπως παιδικές χαρές ή χώροι άθλησης.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες είναι ότι το μέτρο δεν έχει τιμωριτικό ή εισπρακτικό χαρακτήρα. Γίνεται για να σπάσουμε την αλυσίδα διάδοσης του κορωνοϊού», τόνισε στη Voria.gr ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης Χρήστος Δημητρακόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι πολίτες έχουν ανταποκριθεί στις συστάσεις των αρχών και των αρμόδιων υπουργείων. Ο κ. Δημητρακόπουλος κάλεσε τέλος τους πολίτες να προσέχουν τις απάτες και να μην πιστεύουν στα fake news.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται καταγγελίες πολιτών, ενώ υπάρχει και σχετική ενημέρωση της Υπηρεσίας,από την Interpol και την Europol, για πολλές περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης, από δράστες που εκμεταλλεύονται την ανησυχία των πολιτών εξαιτίας του κορωνοϊού (COVID-19), και επιχειρούν να αποκομίσουν χρήματα.

Δημοτική Αστυνομία: 2.214 έλεγχοι σε μια εβδομάδα

Μπαράζ ελέγχων πραγματοποιεί και η Δημοτική Αστυνομία του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία μέσα σε μία εβδομάδα πραγματοποίησε συνολικά 2.214 ελέγχους.

Καθημερινά βρίσκονται στο δρόμο περιπολικά και μηχανές της Δημοτικής Αστυνομίας, σε τρεις βάρδιες ελέγχοντας πεζούς, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων επιβλήθηκαν εννέα πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση, τα επτά την 25η Μαρτίου και τα δύο την Κυριακή 29 Μαρτίου.

«Σε γενικές γραμμές οι πολίτες συμμορφώθηκαν και έχουν προσαρμοστεί τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Εμείς με τις δικές μας δυνάμεις θα συνεχίσουμε τους ελέγχους 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα», τόνισε στη Voria.gr ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δαγκλής.

Όπως επισήμανε, οι περίπου 60 δημοτικοί αστυνομικοί πραγματοποιούν παράλληλα και ελέγχους για τα καταστήματα που παραμένουν κλειστά λόγω κορωνοϊού, ενώ σημαντική είναι η συμβολή τους και για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».