Skip to main content

Απάντηση Πλεύρη στην ερώτηση της Ευθυμίου για το Ογκολογικό νοσοκομείο στο Καρατάσιου

Ερώτηση για το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο στη δυτική Θεσσαλονίκη απηύθυνε η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης στον Πλεύρη - Τι απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Στην επίκαιρη ερώτηση της Άννας Ευθυμίου, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, για τη χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στη Δυτική Θεσσαλονίκη, απάντησε ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, κατά τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ως ενεργή βουλευτής και πάντα παρούσα στα σοβαρά ζητήματα της πόλης μας, πραγματοποίησα αλλεπάλληλες συναντήσεις με θεσμικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνήσω τη δυνατότητα χωροτηθέτησης του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου. Από την στιγμή που διαμόρφωσα πλήρη εικόνα και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το δίκαιο αίτημα των κατοίκων των δυτικών συνοικιών, που αναδείχθηκε έντονα και από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως, Βαρνάβα, αλλά και των Δημάρχων των δυτικών συνοικιών είναι η πιο πρόσφορη και εφικτή λύση, τοποθετήθηκα, εδώ και πολύ καιρό, επανειλημμένως δημόσια και υπερθεμάτισα την πρόταση αυτή» ανέφερε η βουλευτής. «Μάλιστα, η ανακοίνωση του Υφυπουργού κ. Νίκου Χαρδαλιά για την απόφαση χωροθέτησης του νέου ογκολογικού νοσοκομείου στο πρ. στρατόπεδο Καρατάσιου με γεμίζει προσωπικά με ιδιαίτερη ικανοποίηση» συμπλήρωσε η ίδια.

Στο πλαίσιο αυτό, η κα Ευθυμίου, απηύθυνε το παρακάτω ερώτημα προς τον υπουργό Υγείας: 1) Ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της χωροθέτησης, 2) Ποιες από αυτές έχουν γίνει, 3) Αν υπάρχει οδικός χάρτης για τη χωροθέτηση και κατασκευή του Ογκολογικού Νοσοκομείου στο πρ. στρατόπεδο Καρατάσιου.  

Ο υπουργός Υγείας, απαντώντας στα ερωτήματα που του έθεσε η βουλευτής, επισήμανε ότι «εφόσον παραχωρήθηκε ο συγκεκριμένος χώρος, πλέον είμαστε στο στάδιο υλοποίησης, δηλαδή να δούμε αν υφίστανται προβλήματα στη συγκεκριμένη χωροθέτηση και αν χρειάζεται να γίνουν προσπάθειες για να ξεπεραστούν. Τις επόμενες μέρες θα αναλάβει μελετητής να εκπονήσει τη σχετική μελέτη και θα υπογραφεί σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο θέλουμε να γίνει μέσω ΣΔΙΤ και τόνισε ότι η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου είναι ήδη διασφαλισμένη». Παράλληλα, ανακοίνωσε την δημιουργία 400 απλών κλινών, σύγχρονων χειρουργείων και πολυάριθμων κλινών ΜΕΘ. «Η χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου έγινε στον καλύτερο δυνατό σημείο, με γνώμονα την καλύτερη δυνατή υγειονομική κάλυψη των αναγκών της Βορείου Ελλάδος. Βρισκόμαστε πια στο επόμενο στάδιο της υλοποίησης  και οι διαδικασίες θα είναι άμεσες. Η υλοποίηση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε προτεραιότητα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Τέλος, η κ. Ευθυμίου, αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που της γνωστοποίησε ο υπουργός με την απάντηση του και υπερθεμάτισε το θετικό τους πρόσημο, κάνοντας αναφορά και στο μεγάλο πλήθος ασθενών που εξυπηρετείται καθημερινά από το Νοσοκομείο Θεαγένειο, το οποίο εξυπηρετεί τα 2/3 των ογκολογικών ασθενών πανελλαδικά. Επιπρόσθετα, η βουλευτής αναφέρθηκε και στις δυνατότητες ανάπτυξης των δυτικών συνοικιών, που θα δοθούν με τη δημιουργία ενός «πάρκου υγείας» στην περιοχή, με τη διασύνδεση και την διαλειτουργικότητα του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου με το Νοσοκομείο  Παπαγεωργίου και 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.