Skip to main content

Απαξιωτικός ο Τούρκος πρόεδρος: «Αν εκείνος είναι ο Μπάιντεν εγώ είμαι ο Ερντογάν» (vid)

«Γιατί να συναντηθώ», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας αλαζονικά και πρόσθεσε: «Είναι ο Μπάιντεν, είμαι ο Ερντογάν», πριν αποχωρήσει γελώντας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν, κάνοντας ένα ιδιαίτερα απαξιωτικό σχόλιο.

«Θα συναντηθείτε με τον Μπάιντεν;», ρώτησε τον Τούρκο πρόεδρο δημοσιογράφος του Reuters. Ας σημειωθεί ότι ως τώρα δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν, όσο ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη συνέλευση του ΟΗΕ.

«Θα παρευρεθώ στη δεξίωση», απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη συνάντηση με τον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν. Η δημοσιογράφος επέμεινε και ρώτησε τον Ερντογάν εάν θα επιθυμούσε να έχει μια τετ-α-τετ συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του όσο θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. «Γιατί να συναντηθώ;», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας αλαζονικά και πρόσθεσε: «Είναι ο Μπάιντεν, είμαι ο Ερντογάν», πριν αποχωρήσει γελώντας.

Προς το παρόν δεν έχει οριστεί επίσημη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, σύμφωνα με τα επίσημα προγράμματα των δύο προέδρων, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Τζο Μπάιντεν απόψε, προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη θα βρίσκονται στην ίδια δεξίωση, στις 19:00 (ώρα Νέας Υόρκης, 02:00 ώρα Ελλάδας).

Απόψε η δεξίωση στον Λευκό Οίκο

Εν τω μεταξύ στη δεξίωση, που θα παραθέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αργά απόψε τη νύχτα ώρα Ελλάδος, προς τιμήν των ηγετών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα βρεθούν μαζί στον ίδιο χώρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντήσεις στην προκλητική ρητορική θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Ερντογάν έχει κλιμακώσει τον τελευταίο καιρό τη ρητορική του κατά της Ελλάδας και έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, μιλώντας από το βήμα της συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε την Τρίτη σε πρωτοφανείς, ανυπόστατες κατηγορίες για την Ελλάδα, λέγοντας ότι η χώρα μας ευθύνεται ακόμα και για τον πνιγμό μωρών στο Αιγαίο. Εδώ και καιρό η Τουρκία επιχειρεί να στήσει σκηνικό στα σύνορα, στέλνοντας μετανάστες στην Ελλάδα και μετά κατηγορώντας την ελληνική πλευρά.

Με αρχή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο αμερικανικό κογκρέσο, οι αντιδράσεις και προκλήσεις της Τουρκίας άρχισαν να κλιμακώνονται όλο και περισσότερο. Ο Ερντογάν επιχείρησε ακόμα και να παρέμβει στα εσωτερικά της Ελλάδας, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να καταψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία.

Νωρίτερα, τον Μάιο, ο Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας στίγμα για την προσέγγιση που θα ακολουθούσε, είχε πει ότι για εκείνον «ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια» και ότι δεν σκοπεύει να ξαναμιλήσει μαζί του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, αναμένεται να δώσει απαντήσεις στην προβοκάτσια και τα ψεύδη της Τουρκίας, σημείο προς σημείο και με στοιχεία, κατά πάγια πρακτική της Ελλάδας, την Παρασκευή από το βήμα της συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Θετικά» βλέπουν οι ΗΠΑ τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια της ίδιας σύντομης συνέντευξης με τη δημοσιογράφο του Reuters, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι Αμερικανοί γερουσιαστές που συνάντησε στη Νέα Υόρκη «βλέπουν θετικά» τα σχέδια της Τουρκίας για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της από F-16, χωρίς όμως να εξηγήσει περαιτέρω και χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα σε κάποια νεότερη εξέλιξη.

Η Τουρκία είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη.

Η Τουρκία υπέβαλε αυτό το αίτημα αφού αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα των F-35 αφού αγόρασε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, κίνηση που έφερε δυσαρέσκεια από το αμερικανικό Κογκρέσο αλλά και κυρώσεις των ΗΠΑ.