Skip to main content

Απεφεύχθη ο διχασμός στον χώρο του αβγού-Κοινή η Διεπαγγελματική Οργάνωση

Συμφωνία επετεύχθη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από πρωτοβουλία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε συμφωνία για τη σύσταση Μίας Ενιαίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού, που να εκφράζει το σύνολο του κλάδου, κατέληξαν σήμερα, ανταποκρινόμενοι θετικά στην πρωτοβουλία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή, οι επικεφαλής των δύο σχημάτων, που είχαν προχωρήσει στην ετοιμασία ξεχωριστών φακέλων, Γιάννης Βλαχάκης και Τριαντάφυλλος Ζούρας.

Σε συνάντηση σήμερα στο Υπουργείο υπό την Υφυπουργό, κα Αραμπατζή συμφωνήθηκε

-να κατατεθεί ένας και ενιαίος φάκελος, που αντιστοιχεί, με βάση τα λεγόμενα τους, στο 90% της παραγωγής και της μεταποίησης, αντίστοιχα  

-η Διεπαγγελματική να οργανωθεί και να λειτουργήσει κατά τα διεθνή πρότυπα προς όφελος της ελληνικής παραγωγής, των πτηνοτρόφων και των επιχειρήσεων.



«Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη εάν αναλογιστεί κανείς ότι η κυοφορία της ιδέας έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2018. Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα όλους τους εμπλεκόμενους και ιδιαίτερα τον κ. Βλαχάκη και τον κ. Ζούρα, οι οποίοι πραγματικά στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίθηκαν θετικά, με αίσθημα υπευθυνότητας, στην πρωτοβουλία του Υπουργείου», επισήμανε η κ. Αραμπατζή σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε:

«Η εξαιρετικά θετική αυτή εξέλιξη, έρχεται σε μια εποχή που το αβγό, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, αναδεικνύεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή των σύγχρονων διατροφικών τάσεων κι ως εκ τούτου οι προοπτικές για την ελληνική πτηνοτροφία προμηνύονται ιδιαίτερα ευοίωνες.

Βεβαίως, η σύσταση της Διεπαγγελματικής Αβγού δεν αποτελεί το τέλος του ταξιδιού αλλά το τέλος της αρχής. Χρειάζεται οργάνωση, σκληρή δουλειά, συλλογική προσπάθεια. Το αίσθημα υψηλού επαγγελματισμού των επιχειρήσεων του κλάδου και των πτηνοτρόφων, όπως αυτό αποτυπώνεται στις πρότυπες μονάδες τους, τα καινοτομικά προϊόντα, το σεβασμό στην ευζωία των πτηνών και την πλήρη κάλυψη των αναγκών ακόμη και των πιο απαιτητικών καταναλωτών αποτελούν, πάντως, τις βάσεις, τα εχέγγυα για την επιτυχή πορεία της Διεπαγγελματικής για την οποία μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι  σαφές ότι η συμμετοχή σε μία Διεπαγγελματική δεν συνεπάγεται μόνο ευκαιρίες και δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

Θέλω με την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω ότι ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως μέχρι τώρα έτσι και στο μέλλον, είμαστε έμπρακτα στο πλευρό τους, στο πλευρό των ανθρώπων της αγοράς και της παραγωγής. Η θεσμοθέτηση του ισοζυγίου αβγών, που το ζητούσαν για πολλά χρόνια κι έγινε πράξη από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι χαρακτηριστική απόδειξη του ενδιαφέροντός μας αλλά δεν είναι η μόνη.

Με τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού ολοκληρώνεται στην ουσία ο κύκλος των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στην κτηνοτροφία/πτηνοτροφία και τα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης. Οι εκκρεμότητες κλείνουν με τον καλύτερο τρόπο. Άλλωστε ως Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σ’ αυτές τις οργανώσεις και γι’ αυτό, άλλωστε, θεσμοθετήσαμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό νομικό πλαίσιο αλλά φυσικά όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος».

Από την πλευρά των εκπροσώπων της παραγωγής και της αγοράς ο Ιωάννης Βλαχάκης δήλωσε πως «είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την πτηνοτροφία. Μετά από εποικοδομητική, όπως πάντα, συζήτηση με την κ. Αραμπατζή και τους συνεργάτες της, συμφωνήσαμε σε μία Ενιαία ισχυρή Διεπαγγελματική Οργάνωση για να μπορέσουμε να κάνουμε τον κλάδο της πτηνοτροφίας αυτό, που ήταν πάντα.

Αυτό που πετύχαμε σήμερα φάνταζε ακατόρθωτο. Διότι στις συνεργασίες υπάρχουν όροι που πρέπει να συμφωνηθούν και όταν είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι, αυτό είναι αρκετά δύσκολο. Σήμερα, όμως, αποδείξαμε ότι με θέληση και καλή  διάθεση όλα γίνονται.  

Η ενιαία Διεπαγγελματική σημαίνει πιο μεγάλη, πιο δυνατή φωνή για το σύνολο του κλάδου, από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να λύσουμε συνολικά τα προβλήματα».

Ο Τριαντάφυλλος Ζούρας επισήμανε πως «καταρχάς χαίρομαι που έχουμε καταλήξει και νομίζω ότι εκπροσωπούμε αθροιστικά σχεδόν όλο τον κλάδο, άρα η φωνή μας θα είναι πολύ πιο δυνατή και θα παλέψουμε μαζί με τον κ. Βλαχάκη για να καταφέρουμε, με τη συμπαράσταση του Υπουργείου, να λύσουμε τα προβλήματα του κλάδου και να βελτιώσουμε την θέση του.
 
Υπάρχει πλέον μια φωνή και νομίζω ότι, με την βοήθεια του Υπουργείου, θα καταφέρουμε να λύσουμε αρκετά προβλήματα, τα οποία για χρόνια υπήρχαν και ταλάνιζαν τον Πρωτογενή Τομέα όσον αφορά πάντα στην παραγωγή του αβγού».