Skip to main content

Απελευθέρωση άγριων πουλιών στη λίμνη Κερκίνη παρουσία Φάμελλου

Πρόκειται για δύο αργυροπελεκάνους, τρεις ροδοπελεκάνους και μία ασπρομέτωπη χήνα. Τα πουλιά απελευθερώθηκαν αφού έγινε πρώτα η δακτύλιωσή τους.

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη Κερκίνη απελευθέρωση έξι ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας. Πρόκειται για δύο αργυροπελεκάνους, τρεις ροδοπελεκάνους και μία ασπρομέτωπη χήνα. Τα πουλιά απελευθερώθηκαν αφού έγινε πρώτα η δακτύλιωσή τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, που μαζί με το ΥΠΕΝ είχε την εποπτεία της δράσης, η Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών, Αφροδίτη Σταμπουλή, και κάτοικοι της περιοχής. Τα πουλιά που απελευθερώθηκαν προέρχονται από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης ΄Αγριας Ζωής της Αίγινας, η λειτουργία του οποίου διακόπηκε μετά από Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΝ τον περασμένο Οκτώβριο, ύστερα από πρόταση της Ελεγκτικής Επιτροπής. Η τελευταία έκρινε ότι δεν τηρούνταν ούτε οι ελάχιστες συνθήκες ορθολογικής περίθαλψης των ζώων.

Η απελευθέρωση των συγκεκριμένων ειδών εντάσσεται στη δράση απομάκρυνσης των ζώων που βρίσκονται στην Αίγινα, ώστε κάποια να πάνε στο φυσικό τους περιβάλλον και τα υπόλοιπα σε άλλες δομές περίθαλψης. Η μεταφορά των πτηνών από την Αίγινα στην Κερκίνη έγινε με την αρωγή της Aegean Airlines και της Animal Action.

Στη συνέχεια, ο Σωκράτης Φάμελλος είχε συνάντηση με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης και ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την τελευταία τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΝ - και ψηφίζεται άμεσα στη Βουλή - μέσω της οποίας συστήνονται για πρώτη φορά οργανικές θέσεις στους κανονισμούς λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προγραμματίζει άμεσα και άλλες απελευθερώσεις, μεταξύ άλλων και γυπών, οι οποίες έχουν προκύψει από την πρόταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο και η οποία μετά από επιτόπιο έλεγχο έχει κρίνει ποια είδη της άγριας πανίδας μπορούν να απελευθερωθούν το επόμενο διάστημα.