Skip to main content

Απέραντη χωματερή η γνωστή παραλία του Γλαρόκαβου στη Χαλκιδική (φωτο)

Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί η πασίγνωστη παραλία της Χαλκιδικής - Ασυνείδητοι πετούν έως και βοθρολύματα - Μεγάλος εθελοντικός καθαρισμός

του Νίκου Αβουκάτου

Οργή και θλίψη προκαλούν οι αποκρουστικές εικόνες στην πασίγνωστη παραλία του Γλαρόκαβου, στη Χαλκιδική, που έχει βυθιστεί στα σκουπίδια: οικιακά απορρίμματα, ογκώδη αντικείμενα, μπάζα και άλλα υλικά κατεδαφίσεων, ακόμη και βοθρολύματα πετιούνται ανεξέλεγκτα από ασυνείδητους κατά μήκος της παραλίας και κάτω από το πευκοδάσος. Χρόνο με τον χρόνο, μάλιστα, η ποσότητα των σκουπιδιών που πετιούνται στο σημείο αυξάνονται.


Ο Γλαρόκαβος είναι μια παραθαλάσσια περιοχή που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι τη Χαλκιδική. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε χωματερή και υφίσταται συνεχή περιβαλλοντική υποβάθμιση, με ανεξέλεγκτο τρόπο και αμείωτη ένταση.



«Μέσα στη καλοκαιρινή ραστώνη, για κάποιους το φυσικό περιβάλλον του Γλαρόκαβου είναι ο ιδανικός χώρος να πετάξουν οτιδήποτε τους είναι άχρηστο. Αφήνουν τα σκουπίδια τους όπου βρουν και το χειρότερο είναι ότι κάποιοι που δηλώνουν κατασκηνωτές ανοίγουν λάκκους για να δημιουργήσουν αυτοσχέδιους βόθρους, δίπλα σε παράνομες καλύβες», λέει η Αλεξία Βούλγαρη, εθελόντρια και μέλος της  ΔΣ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κίνηση Πολιτών Πευκοχωρίου».



Στο σημείο έχουν σχηματιστεί  και σωροί από ογκώδη αντικείμενα και υλικά κατεδαφίσεων. «Κάποιοι έχουν βρει την εύκολη λύση. Έρχονται, λοιπόν, και πετούν μέρα και νύχτα μπάζα μετά από ανακαινίσεις κτηρίων. Οι προσπάθειές μας για να σταματήσει η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής φαίνεται ότι σύντομα θα αποδώσουν καρπούς καθώς υπάρχει για πρώτη φορά στήριξη από τον δήμο. Όλοι μαζί, καθώς και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων της περιοχής, θα δράσουμε  από κοινού για τον καθαρισμό του Γλαρόκαβου», τονίζει η κ. Βούλγαρη.


Η πολυήμερη δράση εθελοντικού καθαρισμού στη διάσημη περιοχή της Χαλκιδικής θα γίνει σε έναν περίπου μήνα.