Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καθηγητής του ΠΑΜΑΚ έκανε κλήρωση για το ποιος θα μπει στο μάθημα!

Τη βοήθεια της τύχης επιστράτευσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για να αποφευχθεί η συμφόρηση στο μάθημά του - Αποδοκιμάζει ο πρύτανης

Έναν όχι και τόσο συνηθισμένο τρόπο βρήκε ένας καθηγητής του ΠΑΜΑΚ για να επιλεγεί ποιος θα παρακολουθήσει το μάθημά του καθώς ο περιορισμός στα αμφιθέατρα του ιδρύματος λόγω της πανδημίας (επιτρέπονται μόνο καθήμενοι), μπορεί να είναι απαγορευτικός για την είσοδο όλων των φοιτητών.

Συγκεκριμένα, καθηγήτης του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, χθες και σήμερα, επέλεξε να κάνει κλήρωση μεταξύ 131 φοιτητών, που είχαν ανταποκριθεί θετικά για να παρακολουθήσουν το μάθημα «Τεχνητή Νοημοσύνη», το οποίο είναι υποχρεωτικής παρακολούθησης και πέμπτου εξαμήνου, ώστε με τη βοήθεια της... τύχης να επιλεγεί ποιος θα μπει εντός της αίθουσας, η οποία έχει τον περιορισμό των 100 φοιτητών οι οποίοι καλύπτουν το σύνολο των θέσεων για καθήμενους. Και μπορεί η πρόθεση του καθηγητή να ήταν να είναι δίκαιος, ωστόσο μία τέτοια ενέργεια δεν στέλνει το σωστό μήνυμα σε θεσμικό επίπεδο και, όπως φαίνεται, δεν θα επαναληφθεί.

Το γεγονός κατήγγειλε η Πανσπουδαστική ΚΣ του ΠΑΜΑΚ, και την είδηση επιβεβαίωσε στη Voria.gr o Κοσμήτορας της Σχολής, Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου.

Ο καθηγητής έγραψε το εξής μήνυμα στους «άτυχους» φοιτητές, τους οποίους πάντως ενημέρωσε ότι θα συμμετάσχουν στο επόμενο μάθημα σίγουρα, χωρίς κλήρωση:

«Καλησπέρα,

Δυστυχώς δεν "κληρωθήκατε" να προσέλεθετε στην αυριανή διάλεξη του Τμήματος Α του μαθήματος ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ.

Η κλήρωσε έγινε μεταξύ 131 θετικών απαντήσεων, εκ των οποίων επελέγησαν οι 100, μιας και τόσες είναι οι θέσεις της αίθουσας 8.

Στις επόμενες διαλέξεις θα έχετε απόλυτη προτεραιότητα (χωρίς κλήρωση δηλαδή). Η αυριανή διάλεξη (όπως και οι επόμενες) θα καταγραφεί και θα γίνει διαθέσιμη μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ζητώ συγνώμη για την ασυνήθιστη και άβολη κατάσταση».

Αποδοκιμάζει ο Πρύτανης 

Για ένα «πρωτοφανές περιστατικό» έκανε λόγο ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Στυλιανός Κατρανίδης, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για μία αντιδεολογική και αντιπαιδαγωγική πρακτική που δεν συνάδει με την απόφαση του Πανεπιστημίου για τη διαχείριση τέτοιων προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω των περιορισμών τους οποίους επιβάλλει η πανδημία. «Έχω πέσει από τα σύννεφα. Πράγματι οι χώροι δεν επαρκούν, αλλά δεν μπορούμε τέτοια ζητήματα να τα αντιμετωπίσουμε έτσι», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρανίδης στη Voria.gr και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πραγματικά προβλήματα στην καθημερινή διαχείριση μίας δύσκολης κατάστασης τα οποία όμως πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με διάλογο, με συντονισμό και συναίνεση».

Τι λέει ο Κοσμήτορας

Από την πλευρά του ο Κοσμήτορας της Σχολής, Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, δήλωσε στη Voria.gr ότι η συγκεκριμένη λύση της κλήρωσης που επέλεξε ο καθηγητής έγινε στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος που υπάρχει στο πανεπιστήμιο, με τους υπεράριθμους φοιτητές και τη διαθεσιμότητα των αιθουσών διδασκαλίας.

«Ο συνάδελφος σκέφτηκε να κάνει κάτι, το οποίο, ενδεχομένως, ακούγεται περίεργο, αλλά θεώρησε ότι είναι δίκαιο. Για να μην προσέλθουν υπεράριθμοι φοιτητές, αποφάσισε να τους ζητήσει να δηλώσουν τη διάθεσή τους να παρακολουθήσουν στο μάθημα και να κάνει μία κλήρωση για τους 100 που χωρούν στην αίθουσα. Για να μην αφήσει τους υπόλοιπους άνευ κάλυψης, ήδη από τα μαθήματα που δίδαξε, έκανε καταγραφή του περιεχομένου του μαθήματος, για να τη διαθέσει στους υπόλοιπους», δήλωσε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Παράλληλα, ο κοσμήτορας πρόσθεσε πως «το πρόβλημα είναι ότι έχουμε εξαντλήσει τη διαθεσιμότητα των χώρων. Το φυσιολογικό είναι να πει κανείς "ας ξαναγίνει το μάθημα". Έχουμε αξιοποιήσει όλους τους χώρους του πανεπιστημίου, όλες τις ώρες της εβδομάδας».

Τέλος, ο κ. Χατζηγεωργίου δηλώνει στη Voria.gr πως το πρόβλημα έχει λυθεί και ότι δεν θα χρειαστεί να ξαναγίνει κλήρωση, καθώς, όπως αναφέρει, υπάρχει ήδη μείωση των παρευρισκόμενων φοιτητών στα δύο δια ζώσης τμήματα του μαθήματος. Ταυτόχρονα, υπάρχει και η επιλογή να παρακολουθήσει κανείς το μάθημα διαδικτυακά, καθώς ο καθηγητής ανήρτησε το περιεχόμενο και σε διαδικτυακή πλατφόρμα για τους φοιτητές που δεν είχαν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν δια ζώσης.

«Είναι τα χέρια μας τελείως δεμένα. Μακάρι αν είχαμε χώρους να διδάσκαμε το μάθημα και άλλες φορές. Έχει μαθήματα που τα κάνουμε πέντε ή οκτώ φορές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κοσμήτορας.

 

 Ακολουθεί το μήνυμα του καθηγητή συνοδευόμενο από τον σκωπτικό σχολιασμό της ΠΚΣ:



(Φωτογραφία αρχείου)