Skip to main content

Κορωνοϊός: Προς Πάσχα στην... πόλη - Φόβοι για διασπορά στην επαρχία

Αν και πολλοί ήταν αυτοί που ηλπιζαν ότι φέτος θα μπορέσουν να κάνουν Πάσχα στο χωριό, τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται να βάζουν φρένο

Το γνωστό απόφθεγμα λέει πως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Όσον αφορά τις προσδοκίες χιλιάδες Ελλήνων να κάνουν φέτος Πάσχα στα χωριά τους μετά το περσινό Πάσχα του εγκλεισμού η ελπίδα, εάν δεν πέθανε ήδη, μετράει... ώρες.

Αν και τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχε η ισχυρή αντίληψη πως φέτος οι Έλληνες θα μπορέσουν να μετακινηθούν στην επαρχία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Θεανθρώπου σε χωριά και εξοχικά, αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει ούτε και φέτος.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την εξέλιξη του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα που πέραν των υψηλών κρουσμάτων, σημειώνει ρεκόρ διασωληνωμένων σχεδόν καθημερινά.

Θάλαμοι νοσοκομείων και κυρίως ΜΕΘ ασφυκτιούν από ασθενείς με Covid που είναι πλέον στην πλειοψηφία τους νέοι σε ηλικία, δημιουργώντας έναν επιπλέον προβληματισμό στην Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Ως εκ τούτου, οι Έλληνες πολίτες δεν θα έχουν μεν την ευκαιρία να γευτούν τον πατροπαράδοτο οβελία στο χωριό τους, ωστόσο μετά τη χθεσινή άτυπη συμφωνία Ιερώνυμου - Μητσοτάκη θα μπορέσουν να ακούσουν τουλάχιστον το «Χριστός Ανέστη» τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου στα προαύλια των ιερών ναών.

Φόβοι για διασπορά στην επαρχία

Η επικρατούσα άποψη είναι πως μια ενδεχόμενη μετακίνηση από νομό σε νομό θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα διασποράς του κορωνοϊού σε περιοχές της επαρχίας που ενδεχομένως να μην είχαν χτυπηθεί ιδιαίτερα από το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα.

Πόσω δε μάλλον από την στιγμή που το ΕΣΥ δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες στην επαρχία, την ώρα που σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δοκιμάζεται σκληρά.

Αρνητική είναι η κυβέρνηση και για το άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Άλλωστε πολύ δύσκολα μια τέτοια απόφαση δεν θα ξεσήκωνε έντονες αντιδράσεις από την πλειοψηφία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, προβλέπει «τραπεζάκια έξω» στις 10 Μαΐου.

Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας την χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεσο άνοιγμα της εστίασης, μιλούσαν για παλινωδίες από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν μπορεί, όπως έλεγαν, από την μία να εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών και από την άλλη να ζητά να παρακάμψουμε τους επιστήμονες και να ανοίξουμε την εστίαση.

Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις

Όπως ανακοίνωσε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, εντός της εβδομάδας αναμένονται ανακοινώσεις εφ όλης της ύλης για το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εν λόγω ανακοινώσεις δεν θα αφορούν μόνο τις ημέρες του Πάσχα αλλά και τα βήματα χαλάρωσης από εκεί και έπειτα.

Οι ανακοινώσεις οι οποίες αναμένονται να ακολουθήσουν το μοτίβο προηγούμενων αντίστοιχων κρίσιμων ημερών και να γίνουν σε ανώτατο επίπεδο, θα αναφέρουν πώς θα εορτάσουμε το φετινό Πάσχα αλλά θα παρουσιάζουν και έναν οδικό χάρτη άρσης των μέτρων. Η κλιμακωτή αυτή άρση του lockdown θα περιλαμβάνει βήματα αποσυμπίεσης που θα αφορούν την εστίαση, τις μετακινήσεις, τα σχολεία και τα φροντιστήρια, αλλά και το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, το πρώτο «κύμα» αναμένεται στις 4 Μαΐου και το δεύτερο στις 10, έτσι ώστε στις 14 η οικονομία να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να μπορεί να στηρίξει το άνοιγμα του τουρισμού.