Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ο Έλληνας σταρ του Χόλιγουντ Μπίλι Ζέιν στην Art Fair

Κεραμικά έργα του Πάμπλο Πικάσο, ζωγραφικά έργα του Μάικ Γιανκουλόφσκι, καθώς και του Μπίλι Ζέιν μεταξύ άλλων στην 4η Art Fair.

Περισσότερα από 600 έργα τέχνης από 500 και πλέον καλλιτέχνες θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσει το κοινό της Θεσσαλονίκης στην διάρκεια της 4ης Thessaloniki Ιnternational Contemporary Art Fair που πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 24 Νοεμβρίου στη ΔΕΘ.

Ανάμεσα στα έργα τέχνης ξεχωρίζουν τα κεραμικά έργα του Πάμπλο Πικάσο, τα ζωγραφικά έργα του Μάικ Γιανκουλόφσκι καθώς και τα έργα του τιμώμενου της φετινής διοργάνωσης ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη, Μπίλι Ζέιν (Billy Zane).

Ο κ. Ζέιν είναι ηθοποιός και έχει γίνει γνωστός από τον ρόλο του ως αρραβωνιαστικός της Κέιτ Γουίνσλετ στην ταινία «Τιτανικός». Στην έκθεση ωστόσο θα δείξει τον εικαστικό του εαυτό παρουσιάζοντας έργα του που υπηρετούν το ρεύμα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, ο καλλιτέχνης ο οποίος γεννήθηκε στο Σικάγο, εξέφρασε τη χαρά του λέγοντας πως είναι φοβερή εμπειρία να επισκέπτεται πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα ως τιμώμενος καλλιτέχνης μιας τέτοιου κύρους διοργάνωσης. «Ο τρόπος που ζωγραφίζω – συνήθως ζωγραφίζω σε εξωτερικούς χώρους- μοιάζει λίγο με χορό. Και θυμάμαι ακόμα ότι όταν άρχισα να απλώνω τα χρώματα, ένιωσα σαν να χορεύω ζεϊμπέκικο. Η κίνηση ήταν σαν χορός», τόνισε ο ηθοποιός.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, το λόγο πήρε ο Καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Παντελής Τσάτσης. Ο κύριος Τσάτσης υπογράμμισε ότι φέτος φιλοξενούνται 38 γκαλερί, 20 από την Ελλάδα και 18 από άλλες χώρες του κόσμου όπως είναι το Βέλγιο, η Βουλγαρία η Ρουμανία, η Αμερική και η Ελβετία.

Ο κ. Τσάτσης υπογράμμισε πως παράλληλα με τον κ. Τζέιν φιλοξενείται και ένας ακόμα Ελληνοαμερικάνος καλλιτέχνης, ο Ντέμις Οπενχάιμ καθώς και 25 καλλιτέχνες της γενιάς του 1980, που σήμερα είναι εξηντάρηδες, προκειμένου το κοινό να μπορεί να δει ένα πανόραμα σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών. Στο πρόγραμμα υπάρχει ακόμα και το τμήμα με τις βαλκανικές μάσκες κα 60 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν έργα με ακουαρέλα. Η διοργάνωση είναι αδελφοποιημένη με την αντίστοιχη art fair της Άγκυρας και στο πλαίσιο της σχέσης αυτής θα φιλοξενήσει έργα και από την Τουρκία.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo, Τάσος Τζήκας, εξέφρασε τη χαρά του που έκθεση αυτή έχει καθιερωθεί και γίνεται διεθνής, όπως θέλει να είναι και όλα τα γεγονότα της ΔΕΘ Helexpo. Ο ίδιος μάλιστα συνεννοήθηκε ώστε ο κ.  Τζέιν να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα προκειμένου ο τελευταίος να του περιγράψει την προσπάθεια που γίνεται με τα κινηματογραφικά στούντιο στην πόλη.

«Κλείνουμε με τον καλύτερο τρόπο», Τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης Διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι η τελευταία έκθεση της διοργάνωσης για να κλείσει το έτος 2019. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα βραβεία που απονείμει φέτος πρώτη φορά η έκθεση λέγοντας ότι η World association of visual arts θα συνεργαστεί με την art Thessaloniki και θα παρουσιάσει τρία βραβεία: για την καλύτερη γκαλερί, για τον καλύτερο επιμελητή και τέλος για τον καλύτερο καλλιτέχνη.  Επιπλέον φέτος η πολιτιστική εταιρεία επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος θα συνεργαστεί με τη διοργάνωση προκειμένου να προωθήσουν νέους δημιουργούς ηλικίας μέχρι 33 ετών θεσπίζοντας για πρώτη φορά φέτος το βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο «ΜΑΤΑΡΟΑ».

Τέλος, η Ειρήνη Βανταράκη, υπεύθυνη διεθνών σχέσεων της διοργάνωσης Ανέφερε πως στόχος είναι η έκθεση να γίνει ένας πόλος παγκοσμίως πράγμα που ίδια πιστεύει ότι θα τα καταφέρει η art fair στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Το εισιτήριο για την έκθεση θα είναι 7 € και 3 € για παιδιά και φοιτητές.