Skip to main content

Από τη Θεσσαλονίκη στο Νasdaq μέσω της γενιάς του baby boom

Η περίπτωση του 41χρονου Λευτέρη Παπαγεωργίου και της Entranet αποδεικνύει ότι το ταλέντο, η υπομονή και η σκληρή εργασία έχουν αποτελέσματα.

Πόσα όνειρα μπορούν να στεγαστούν σε ένα διαμέρισμα, σε ένα ήσυχο και καθαρό δρόμο στη Χαριλάου της Θεσσαλονίκης; Η περίπτωση του 41χρονου Λευτέρη Παπαγεωργίου αποδεικνύει ότι το ταλέντο, η υπομονή, η επιμονή και η σκληρή εργασία έχουν αποτελέσματα που φτάνουν πολύ μακριά.

Η Entranet είναι μια καινοτόμος εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας και είναι εξειδικευμένη στην αναγνώριση φωνής.

Η αίτηση που κατέθεσε στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 για είσοδο στην Παράλληλη Αγορά του Νasdaq της Νέας Υόρκης, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να καταλήξει θετικά μέσα στο καλοκαίρι και να την ενισχύσει κεφαλαιουχικά τουλάχιστον με 3 εκατ. δολ. Για να προχωρήσει τα project που έχει προγραμματίσει.

Ο Λευτέρης Παπαγεωργίου ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα νωρίς. Έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα 14 επιχειρήσεις. Τις έξι με αντικείμενο Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις πούλησε με σημαντικό κέρδος. Τρεις κατασκευαστικές βρίσκονται εν υπνώσει λόγω της κρίσης του κλάδου, η μία με αντικείμενο συσκευασίες απέτυχε και έκλεισε και οι άλλες τρεις λειτουργούν στο εξωτερικό. Η 14η είναι η Entranet, που δηλώνει βέβαιος ότι δεν θα την εγκαταλείψει ποτέ…

Η Entranet ιδρύθηκε το 2009 από τον Παπαγεωργίου και δύο φίλους του, τον Κώστα Ρούση και τον καθηγητή Αλέξανδρο Ψυχογιό.  Μέχρι τα τέλη του 2012 η εταιρία ανέπτυξε έναν αλγόριθμο μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο, που επιτρέπει εξαιρετικά ποσοστά αναγνώρισης φωνής, που φτάνουν το 97%. Επίσης, σχεδίασε το hardware που φιλοξενεί αυτό το λογισμικό.

Τον Οκτώβριο του 2013 η Entranet παρουσίασε το πρώτο της προϊόν στην αγορά με ονομασία talk2lift. Το πρώτο φωνητικά ελεγχόμενο σύστημα ανελκυστήρα παγκοσμίως. Ο χρήστης πατά το κουμπί του talk2lift., που είναι ένα ξεχωριστό κουμπί στον θάλαμο, και λέει που θέλει να πάει –για παράδειγμα στο τάδε δικηγορικό γραφείο ή στη δείνα εταιρία.


Έξυπνο σπίτι  

Τον Απρίλιο του 2015 η Entranet παρουσίασε το housemate, έναν απλό τρόπο για τον φωνητικό έλεγχο ενός συστήματος έξυπνου σπιτιού. Ο χρήστης μέσω φωνητικών εντολών θα μπορεί να ανοίγει ή να κλείνει τα φώτα, τα ρολά, την ψύξη, την θέρμανση, να αλλάζει κανάλια στην τηλεόραση, αλλά και να παίρνει οποιαδήποτε πληροφορία θέλει από το Internet απλά ζητώντας την, δηλαδή μιλώντας στην συσκευή.

Το επόμενο βήμα θα είναι το housemate+, που θα καταγράφει βιομετρικές παραμέτρους των κατόχων και θα μπορεί ακόμη και να καλέσει βοήθεια, αν διαπιστώσει ότι κάποιος δεν αισθάνεται καλά! Στα δύο επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο για την αγορά και το mycane, ένα μπαστούνι για άτομα με προβλήματα όρασης, ικανό να …συνδιαλέγεται. Να ακούει και να μιλάει. Για παράδειγμα, όταν ο χρήστης αναζητά φαρμακείο, θα μπορεί να λέει «πήγαινέ με στο φαρμακείο!» και το μπαστούνι θα τον καθοδηγεί στο πλησιέστερο!


Baby boom

Για τον Παπαγεωργίου δικαίωση θα αποτελέσει η βελτίωση της καθημερινότητας ανθρώπων μέσα από την χρήση των προϊόντων της εταιρίας. Προϊόντα χρήσιμα για τυφλούς, για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ,αλλά και για όλους αυτούς που είτε λόγω ηλικίας είτε για τον οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία. Όπως λέει θα ήθελε η Entranet να αποτελέσει κομμάτι μεγαλύτερης επιχειρηματικής οικογένειας, που θα χτίσει αυτό που ονομάζεται «σπίτι του μέλλοντος» και θα παίξει σημαντικό ρόλο στο «assisted living market», στον τομέα «υποβοηθούμενης διαβίωσης».  Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμηση ότι η αγορά που ονομάζεται «έξυπνη κατοικία του μέλλοντος για τους ηλικιωμένους» θα αποτελέσει τα επόμενα 30 χρόνια ένα επιχειρηματικό Eldorado για τον αναπτυγμένο κόσμο. Κι αυτό διότι τώρα βγαίνει στη σύνταξη η γενιά του περίφημου baby boom, των παιδιών που γεννήθηκαν στην ευφορία του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι ανάγκες του κοινωνικού κράτους αυξάνονται.