Skip to main content

Από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου στη Συμφωνία των Πρεσπών

Στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε απόψε το βιβλίο του Νίκου Στέφου με τίτλο, «Ώρα Ελλάδας – Βουκουρέστι».

Το βιβλίο του Νίκου Στέφου για τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008, με την απειλή βέτο της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή με τίτλο «Ώρα Ελλάδας – Βουκουρέστι» παρουσιάστηκε απόψε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος επισήμανε ότι όταν εξελέγη η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 το πρώτο ζήτημα που αντιμετώπισε ήταν το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό. Στην επιστροφή απο την Ελβετία αρχισε ουσιαστικα να χαράσσεται και η στρατηγική για το Σκοπιανό.

«Ο Καραμανλής έθετε παντού το μακεδονικό ζήτημα. Σχεδιάσαμε την επικοινωνιακή πολιτική για το Βουκουρέστι. Η πολιτική επιρροή της τότε κυβέρνησης όπως διαπιστώσαμε σε εκείνη τη σύνοδο ήταν μεγάλη. Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους δήλωνε ότι η 'Μακεδονία' σε δύο μέρες Θα είναι στο ΝΑΤΟ τελικά το ελληνικό Όχι ήταν καταλυτικό», σημείωσε.

Αυτό που δυστυχώς χαρίστηκε στις Πρέσπες είναι η μακεδονική ταυτότητα είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

Ο πρώην υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, επισήμανε ότι μετά το 2004 ο κ. Καραμανλής ήταν πάντα ενώπιον ενός κινδύνου και μιας απειλής, σε σχέση με το Σκοπιανό.

Ο κ. Στυλιανιδης τόνισε ότι «με την απειλή χρήσης βέτο μετέβαλε μια χαμένη υπόθεση σε ένα διεθνές ζήτημα με συγκεκριμένη βάση, χωρίς να απομονωθεί η χώρα. Αυτο η κυβέρνηση Τσίπρα το απώλεσε με μια πολιτική απίστευτης ελαφρότητας», υπογράμμισε.

Η ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, τόνισε ότι το Βουκουρέστι σημαίνει ισχυρή πολιτική ηγεσία η οποία είχε μια κόκκινη γραμμή. Ο Καραμανλής είχε αποφασίσει ποιες είναι οι παράμετροι που δε θα συζητήσει και είχε επιτύχει συναίνεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις κάτι που η σημερινή κυβέρνηση απέφυγε στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το Βουκουρέστι είναι σταθμός και για την Ευρώπη επειδή δεν συμφωνήθηκε τίποτα, αλλά δημιούργησε ένα νομικό υπεροπλο που δεν επετρεπε στη γειτονική χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είπε η κ. Σπυράκη. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα φροντίσει να ελέγχει σε κάθε βήμα αυτή τη συμφωνία, τόνισε η κ. Σπυράκη.

Ο πρέσβης κ. Μαλλιας ο τ. πρύτανης Η. Κουσκουβέλης και ο συγγραφέας Ν. Στέφος κατέθεσαν τις απόψεις τους για εκείνη την εποχή και πως η σύνοδος αποτέλεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής πολιτικής στο Σκοπιανό. Τοποθετήθηκαν στο σύνολο τους ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών διότι δεν υπηρετεί το εθνικό και πατριωτικό συμφέρον όπως είπαν.

Το Βουκουρέστι ένωσε τους Έλληνες τόνισε ο κ. Μαλλιάς. Η συμφωνία των Πρεσπών ειναι ορόσημο εθνικού ρήγματος, σημείωσε.

Το Βουκουρέστι δημιούργησε ενα διπλωματικο κεφάλαιο που δεν αξιοποιήθηκε οπως θα έπρεπε, είπε ο κ. Κουσκουβέλης.

Ο κ. Στέφος σημείωσε ότι ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο μετά το πρώτο συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών που έγινε στη Θεσσαλονίκη, διότι ήθελε να γίνει γνωστή η ιστορία της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι σε όλες τις διαστάσεις της, με όλα τα παρασκήνια, γιατί δε συμβιβάστηκε και δεν υποχώρησε ο Καραμανλής στις πιέσεις και τις απειλές.

Ο Καραμανλής δεν ήθελε να γίνει οποιαδήποτε συμφωνία, είπε ο κ. Στέφος. Ήξερε ότι δεν επρόκειτο να βρεθεί λύση και δεν μετάνιωσε για τη στάση του στο Βουκουρέστι, το αντίθετο, πρόσθεσε.

Η δε Ντόρα Μπακογιάννη, όπως ανέφερε, έπρεπε να δει όλες τις πιθανότητες. «Η συνομιλία της με την Κοντολίζα Ράις ξεφυγε από κάθε διπλωματικό πλαίσιο και τότε πεισθηκε και η ίδια ότι λύση δε θα υπήρχε», τόνισε.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας.