Skip to main content

Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του Τραμπ στη βάση Andrews

Ο απερχόμενος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει αποχαιρετιστήρια τελετή στην Κοινή Βάση Andrews, το συνηθισμένο σημείο εκκίνησης για την Air Force One.

Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και μέρες, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα παρευρεθεί στην τελετή της ορκωμοσίας του εκλεγμένου Τζο Μπάιντεν, ούτε και θα του παραδώσει επισήμως την σκυτάλη της εξουσίας.

Ο κ. Τραμπ θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για τη Φλόριντα λίγο πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπως ανέφεραν δύο πήγές εξοικειωμένες με το θέμα.

Ο Τραμπ θα πραγματοποιήσει αποχαιρετιστήρια τελετή στην Κοινή Βάση Andrews, το συνηθισμένο σημείο εκκίνησης για την Air Force One, στο Μέριλαντ λίγο έξω από την Ουάσινγκτον πριν από την αναχώρησή του από την πρωτεύουσα, ανέφεραν οι πηγές.

Λεπτομέρειες για την τελετή ήταν ακόμη υπό εξέταση, σύμφωνα με την Washington Post, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν προστατευτικό και χαιρετισμό 21 όπλων. Ο πρόεδρος άλλαξε τα ταξιδιωτικά του σχέδια τις εβδομάδες μετά τις εκλογές.

Ο κ. Τραμπ είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα παραλείψει τα εγκαίνια του Μπάιντεν, σπάζοντας περισσότερο από έναν αιώνα παράδοσης. Αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ θα απορρίψει επίσης τον παραδοσιακό ανελκυστήρα ελικοπτέρων από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, μια ισχυρή στιγμή συμβολισμού που υπογραμμίζει την ειρηνική μεταφορά εξουσίας μεταξύ δύο προέδρων.

Ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ήταν έτοιμος να παραστεί στα εγκαίνια. Ο κ. Πενς κάλεσε την εκλεγμένη Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις την Πέμπτη για να την συγχαρεί και να προσφέρει βοήθεια λιγότερο από μια εβδομάδα προτού ορκιστεί ως διάδοχός του, σύμφωνα με πηγή εξοικειωμένη με την κλήση που μίλησε για την ανωνυμία.

Οι δύο δεν είχαν μιλήσει από τις εκλογές, ανέφερε η πηγή. Ο κ. Μπάιντεν κατέκρινε την απόφαση του Τραμπ να μην παρευρεθεί στα εγκαίνια, λέγοντας στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν «ένα από τα λίγα πράγματα με τα οποία συμφωνήσαμε ποτέ». Όμως, αναφορικά με τον κ. Πενς ο εκλεγμένος πρόεδρος είπε ότι «ήταν ευπρόσδεκτος να έρθει» και ότι θα «ήταν τιμή να βρίσκεται εκεί».