Skip to main content

Αποχωρεί από την ηγεσία των Εργατικών ο Κόρμπιν μετά την πανωλεθρία

Το Εργατικό κόμμα υπέστη τη χειρότερη ήττα του μετά από αυτή του 1935 με τον 70χρονο ηγέτη του να είναι έτοιμος να παραδώσει τα σκήπτρα.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την διαφαινόμενη, συντριπτική, ήττα στις βρετανικές εκλογές, ανακοίνωσε πως δεν θα συνεχίσει στην ηγεσία των Εργατικών.

Με την ήττα να καταγράφεται ως την χειρότερη μετά το 1935, ο ηγέτης του κόμματος στις δηλώσεις του τα ξημερώματα, είπε πως θα συνεχίσει να ηγείται για ένα χρονικό διάστημα του κόμματος, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ, καθώς τόνισε πως δεν θα ηγηθεί των Εργατικών στις επόμενες εκλογές.

«Είναι προφανώς μια πολύ απογοητευτική νύκτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε. Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές», δήλωσε προσθέτοντας πως το κόμμα χρειάζεται να στοχασθεί και πως θα ηγηθεί του κόμματος όσο αυτό θα συζητεί για το μέλλον του. Από τα exit poll άρχισαν μάλιστα οι πρώτες αντιδράσεις στους Εργατικούς, με τον Τζον Μακντόνελ να αφήνει να εννοηθεί πως σήμερα, μετά το τελικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις στο κόμμα.

Ο 70χρονος Κόρμπιν απέφευγε μέχρι τέλους να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα του Brexit. Είχε υποσχεθεί στους Βρετανούς ψηφοφόρους να αναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία που έκλεισε ο Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες εντός τριμήνου και να τη θέσει σε δημοψήφισμα μέσα σε ένα εξάμηνο. Ο ίδιος κατάφερε πάντως να επικρατήσει στην εκλογική περιφέρεια του Ίσλινγκτον στο Λονδίνο για δέκατη συνεχόμενη φορά, αλλά το χάπι που κλήθηκε να καταπιεί με τη συντριπτική ήττα του κόμματός του ήταν πικρό.

Ήδη μετά την ανακοίνωση του πρώτου exit poll βγήκαν τα μαχαίρια στο κόμμα με στελέχη να ζητούν την παραίτηση του Κόρμπιν. «Η ηγεσία των Εργατικών πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τους», έγραψε στο Twitter ο υποψήφιος βουλευτής Φιλ Γουίλσον. Ο συνάδελφός του, Γκάρεθ Σνελ ζήτησε την αποχώρηση τόσο του Τζόνσον όσο και του αρμόδιου για την Οικονομία του κόμματος Τζον Μακ Ντόνελ.

Ο Κόρμπιν είχε αναλάβει τα ηνία των Εργατικών το 2915 μετά την εκλογική ήττα του Εντ Μίλιμπαντ και ώθησε το κόμμα προς τα αριστερά. Εξ’ αρχής όμως ήταν αμφιλεγόμενος, ενώ κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων ότι δεν αντιμετώπισε με σθένος αντισημιτικές τάσεις εντός των Εργατικών.