Skip to main content

Αποχωρεί το Γιαβούζ από την κυπριακή ΑΟΖ -Κατευθύνεται προς την Τουρκία

Η αναχώρηση του Γιαβούζ και η πορεία του δεν αποκλείεται να συνδέονται με τις ενέργειες της Μέρκελ με στόχο την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ αποχωρεί από το σημείο όπου βρισκόταν όλο το προηγούμενο διάστημα διεξάγοντας έρευνες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το philenews.gr, το Γιαβούζ κατευθύνεται μαζί με ένα από τα συνοδευτικά του σκάφη προς την Τουρκία.

Η αναχώρηση του Γιαβούζ και η πορεία του δεν αποκλείεται να συνδέονται με τις παρασκηνιακές ενέργειες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ προς την κατεύθυνση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου μέσου, κατά τις πολύωρες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Άγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην επιμένει στο θέμα των κυρώσεων και του υποσχέθηκε ότι θα γίνουν κινήσεις από πλευράς Τουρκίας. Μεταξύ των κινήσεων που είχε αναφέρει η Α. Μέρκελ ότι αναμένει από τουρκικής πλευράς ήταν η μη ανανέωση της τουρκικής navtex και ενδεχόμενη αποχώρηση του ενός ή και των δύο γεωτρύπανων από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Λευκωσία, και πάλι σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθεί στενά την πορεία του Γιαβούζ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το τουρκικό γεωτρύπανο επιστρέφει στην Τουρκία ή ένα πρόκειται για αλλαγή θέσης.