Skip to main content

O Tσαβούσογλου στη Θράκη: Τα «τουρκικά σχολεία», το τσινάρ και τα χειροφιλήματα

Τελευταίος σταθμός ήταν τα μουσουλμανικά κοιμητήρια στην Κομοτηνή, όπου κατέθεσε στεφάνι και συμμετείχε σε προσευχή στη μνήμη του Αχμέτ Σαδίκ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15.00 η ιδιωτική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Θράκη.

Τελευταίος σταθμός ήταν τα μουσουλμανικά κοιμητήρια στην Κομοτηνή, όπου κατέθεσε στεφάνι και συμμετείχε σε προσευχή που τελέστηκε στη μνήμη του Αχμέτ Σαδίκ, Έλληνα πολιτικού με σημαντική επιρροή στη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

Διαβάστε ακόμα - Στην Κομοτηνή ο Τσαβούσογλου - Συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες (video)

Ο κ. Τσαβούσογλου συνομίλησε με τον γιο και την οικογένεια του Αχμέτ Σαδίκ, που ήταν επίσης παρόντες στην προσευχή, ενώ στη συνέχεια φύτεψε συμβολικά ένα τσινάρ, δηλαδή ένα πλατάνι, εντός του χώρου των κοιμητηρίων.

Κατά την αποχώρησή του, μικρά κορίτσια που βρίσκονταν στα κάγκελα των νεκροταφείων, τον αποχαιρέτησαν λέγοντάς του μεταξύ άλλων πως τον αγαπούν, με τον ίδιο να ανταποδίδει τα χαιρετίσματα με χειροφιλήματα.

Ερωτηθείς από Έλληνες δημοσιογράφους για μία δήλωση, η πρόσβαση των οποίων είχε αποκλειστεί σε κάθε χώρο που επισκέφθηκε, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι δηλώσεις θα γίνουν στην Αθήνα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την αποχώρηση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο γιος του Αχμέτ Σαδίκ, Λεβέντ, τόνισε πως με τον κ. Τσαβούσογλου τον συνδέουν φιλικές σχέσεις αρκετών χρόνων. "Μας τιμά σαν οικογένεια ιδιαίτερα που σήμερα ήρθε στον τάφο του πατέρα μου. Είναι οικογενειακός μας φίλος" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην τελετή συμμετείχαν και μέλη του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), με την πρόεδρο, Τσιγδέμ Ασάφογλου να αναφέρει αργότερα σε σύντομες δηλώσεις της πως "περιμένουμε και από την Ελλάδα να μας δώσει αξία. Να κάνει διάλογο μαζί μας".

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσαβούσογλου είχε το πρωί επαφές με τους ψευτομουφτήδες της Κομοτηνής και της Θράκης στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, αργότερα μετέβη στο μουσουλμανικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ, ενώ το μεσημέρι γευμάτισε σε ταβέρνα στα Θάμνα Ροδόπης.

Μάλιστα, συνέχισε να πυροδοτεί το κλίμα, καθώς εκτός από τον χαρακτηρισμό «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, σε νέα του ανάρτηση έκανε λόγο για «μειονοτικά γυμνάσια».

«Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο Τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα σε όλες τις ηλικίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επίλυση προβλημάτων τους» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μεταβαίνει αυτή την ώρα στην Αθήνα για την επίσημη επίσκεψή του και την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.