Skip to main content

Απογοητευμένος ο Μπάιντεν με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την οπλοκατοχή

«Η απόφαση που επισφραγίζει το δικαίωμα των Αμερικανών να βγαίνουν οπλισμένοι από το σπίτι τους είναι αντίθετη με τη λογική και το Σύνταγμα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε «βαθύτατα απογοητευμένος» από την Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο ακύρωσε έναν νόμο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης που περιόριζε το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν κρυμμένα όπλα σε δημόσιους χώρους.

Η απόφαση, που επισφραγίζει το δικαίωμα των Αμερικανών να βγαίνουν οπλισμένοι από το σπίτι τους «είναι αντίθετη με τη λογική και το Σύνταγμα» εκτίμησε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Μπάιντεν. Παράλληλα κάλεσε «όλους τους Αμερικανούς (...) να ακουστεί η φωνή τους για την ασφάλεια των πυροβόλων όπλων» επειδή, όπως υπογράμμισε, «διακυβεύονται ζωές».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς εξέφρασε τον φόβο ότι με την απόφαση που πήρε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο θα πυροδοτηθεί «ένα κύμα βίας».

«Θα συνεργαστούμε για να περιορίσουμε τους κινδύνους που δημιουργεί αυτή η απόφαση επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί η Νέα Υόρκη σε Φαρ Ουέστ», ανέφερε ο Δημοκρατικός δήμαρχος και πρώην αστυνομικός. Ο Άνταμς έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η αντιμετώπιση της βίας των πυροβόλων όπλων θα είναι η προτεραιότητα της θητείας του.

Στο μεταξύ, στο Κογκρέσο, το διακομματικό νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή συγκέντρωσε απόψε αρκετές ψήφους ώστε να ξεπεραστεί και το τελευταίο διαδικαστικό εμπόδιο. Η ψηφοφορία για την έγκρισή του από τη Γερουσία αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Παρασκευή.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι με τον νόμο αυτόν θα περιοριστούν τα εγκλήματα με χρήση πυροβόλων όπλων, έπειτα από σειρά σφαγών οι οποίες προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ.

Εάν αυτό το νομοσχέδιο περάσει θα πρόκειται «για το σημαντικότερο τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια», ανέφερε την Τετάρτη ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι. Το κείμενο, έκτασης 80 σελίδων, «θα σώσει εκατομμύρια ζωές», διαβεβαίωσε.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου απέχουν παρασάγγας από τα μέτρα που ζητούσε ο πρόεδρος Μπάιντεν, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση της πώλησης τουφεκιών εφόδου στρατιωτικού τύπου.

Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται πάνω απ’ όλα στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ανά Πολιτεία που επιτρέπει να αφαιρούνται όπλα από ανθρώπους που κρίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή την κοινωνία. Προβλέπει επίσης αυστηρότερη επαλήθευση του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού επίδοξων αγοραστών όπλων ηλικίας 18 ως 21 ετών, αυστηρότερη καταστολή των παράνομων πωλήσεων όπλων, καθώς και προγράμματα αφιερωμένα στην ψυχική υγεία.