Skip to main content

Αποκάλυψη Guardian: Η Βρετανία προετοιμαζόταν απο το 2016 για τον κορωνοϊό

Στην Μ. Βρετανία ξέσπασε σκάνδαλο με την αποκάλυψη της έκθεσης για την λεγόμενη άσκηση «Αλίκη», που πραγματοποιήθηκε στη χώρα πριν από 5 χρόνια.

Ανώτεροι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας, οι οποίοι προετοιμάζονταν για τις πιθανές επιπτώσεις σε περίπτωση που κάποιος κορωνοϊός «χτυπούσε» το Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησαν τέσσερα χρόνια πριν από την εμφάνιση του Covid-19 για την ανάγκη δημιουργίας αποθεμάτων μέσων ατομικής προστασίας, ενός ηλεκτρονικού συστήματος ιχνηλάτησης επαφών και ελέγχου των ξένων ταξιδιωτών, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Στην Μ. Βρετανία ξέσπασε σκάνδαλο με την αποκάλυψη της έκθεσης για την λεγόμενη άσκηση «Αλίκη», που πραγματοποιήθηκε στη χώρα πριν από 5 χρόνια. Ήδη από το 2016, οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιούσαν για την ανάγκη επαρκών αποθεμάτων υλικών ατομικής προστασίας, αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχων και ιχνηλάτησης κρουσμάτων και ελέγχων επισκεπτών από το εξωτερικό, ενόψει μιας πιθανής έξαρσης κάποιου κορονοϊού στη χώρα.

Η άσκηση «Αλίκη», πορίσματα της οποίας υπήρξαν τα παραπάνω, είχε διαταχθεί από την τότε αρχίατρο της Αγγλίας, Σάλι Ντέιβις. Στην «προφητική» άσκηση συμμετείχαν διοικητικοί αξιωματούχοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS), το Υπουργείο Υγείας, ο αγγλικός Οργανισμός για τη Δημόσια Υγεία και παρατηρητές από τις τοπικές κυβερνήσεις της Β. Ιρλανδίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας.

Η τελική έκθεση με τα αποτελέσματα, έκτασης 23 σελίδων, επεσήμανε σημαντικές υλικοτεχνικές ελλείψεις στην προετοιμασία για το ενδεχόμενο μιας «μεγάλης έξαρσης» του Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής (MERS-CoV), το οποίο επίσης οφείλεται σε ενός είδους κορονοϊό. Οι ελλείψεις αυτές έγιναν αισθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, 4 χρόνια μετά, όταν την έλευσή της έκανε η πανδημία του SARS-CoV-2.

Οι αποκαλύψεις έγιναν την Πέμπτη, από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian. Την εφημερίδα είχε νωρίτερα προσεγγίσει ο γιατρός δρ. Μούσα Κιουρέσι, ο οποίος είχε αποκτήσει πρόσβαση στα πορίσματα της έκθεσης, επωφελούμενος του νόμου περί Ελευθερίας των Πληροφοριών.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο του Guardian, η αγνόηση των πορισμάτων της έκθεσης, όπως φάνηκε εκ των πραγμάτων, θα εντείνει τα ερωτήματα και τις επικρίσεις για την καθυστερημένη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης στην πανδημία.

Μέχρι τώρα, γνωστά είχαν γίνει τα πορίσματα της άσκησης «Κύκνος», η οποία είχε επίσης πραγματοποιηθεί στην Μ. Βρετανία το 2016. Ο «Κύκνος» αποκάλυπτε επίσης ελλείψεις στην αντιμετώπιση μιας πιθανής πανδημίας της γρίπης. Η κυβέρνηση είχε εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό ως δικαιολογία για την μη εφαρμογή των πορισμάτων του «Κύκνου» στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αφού επρόκειτο για μια «διαφορετική νόσο».

Πλέον, όμως, αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση και μέρος της ιατρικής κοινότητας της Μ. Βρετανίας είχαν εξερευνήσει το ενδεχόμενο μιας πανδημίας κορονοϊού. Ο δρ. Κιουρέσι σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η άσκηση “Αλίκη” αποκρύφθηκε κατά αισχρό τρόπο από τη βρετανική κυβέρνηση».

«Το γεγονός ότι ο Covid-19 είναι ένας νέος τύπος κορονοϊού είναι άσχετο, κάθε πανδημία είναι διαφορετική. Αλλά τα διδάγματα της άσκησης "Αλίκη "ήταν γενικά εφαρμόσιμα στους κορονοϊούς, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19, είχαν συμφωνηθεί με γενική συναίνεση, και τόσο οι πολιτικοί ηγέτες όσο και τα στελέχη του NHS απέτυχαν να τα εφαρμόσουν».