Skip to main content

Άγιον Όρος: Αποκαθίσταται ο δρόμος Δάφνη - Καρυές μετά τις κατολισθήσεις του 2020

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επεμβαίνει στην κεντρική οδό του Αγίου Όρους για να αποκαταστήσει τις βλάβες από τη θεομηνία την άνοιξη του 2020.

Στην ανακατασκευή και τη βελτίωση της σύνδεσης του λιμανιού της Δάφνης με τη διοικητική πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας εγκρίθηκε ο έλεγχος των δικαιολογητικών κατακύρωσης προσωρινού αναδόχου της επιτροπής διαγωνισμού, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες στον κεντρικό δρόμο της Αθωνικής Πολιτείας, που έχει κατασκευαστεί από το 1961 και με τις σοβαρές ζημιές από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις κατολισθήσεις που ακολούθησαν το 2020, κατέστη σε πολλά σημεία επικίνδυνος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, τόνισε ότι μέσα στις επόμενες 20 έως 25 μέρες θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και αμέσως μετά θα αρχίσουν οι εργασίες, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπίλλιας, «οι ζημιές είναι αρκετά μεγάλες, ενώ ο δρόμος έχει σπάσει σε κάποια συγκεκριμένα σημεία. Η Ιερά Κοινότητα εκπόνησε μελέτη για να λυθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν από τη θεομηνία την άνοιξη του 2020. Με τις παρεμβάσεις, που έχουμε προγραμματίσει, θα αποκατασταθεί η βατότητα του δρόμου και θα διασφαλίσουμε ένα καλό επίπεδο ασφαλούς μετακίνησης. Ο προϋπολογισμός των έργων που θα γίνουν ανέρχεται σε 7 εκ. ευρώ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την άνοιξη του 2020 μέχρι σήμερα η επικοινωνία Δάφνης – Καρυών οδικώς γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς, οι οποίες δεν είναι επαρκώς ασφαλείς, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνει η αναγκαία κυκλοφορία βαρέως τύπου οχημάτων, όπως φορτηγών που κινούνται στο Περιβόλι της Παναγίας για εργασίες στα μοναστήρια.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση στην οικονομική επιτροπή, ο δρόμος διανοίχτηκε το 1961, με μικρό όμως πλάτος, ενώ σε πολλά σημεία είχε κατασκευαστεί με σκυρόδεμα, που πλέον έχει καταστραφεί. Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις θα γίνουν σε συγκεκριμένα σημεία με καταγεγραμμένες ζημιές και θα γίνουν έργα αντιστήριξης, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για τρεις περιοχές, που επλήγησαν από τις κατολισθήσεις και εκεί ο δρόμος είναι πλήρως κατεστραμμένος. Εκεί θα υλοποιηθούν ειδικά γεωτεχνικά έργα. Σε άλλες δύο ενδιάμεσες θέσεις όπου κατολίσθησαν ορύγματα από τα απότομα πρανή και επιχώθηκε η οδός από τα υλικά που έπεσαν, προβλέπεται επίσης η κατασκευή κατάλληλων τοίχων αντιστήριξης των ασταθών πρανών για την προστασία της οδού.