Skip to main content

Αποκαθίσταται το εβραϊκό μνημείο στο ΑΠΘ ενόψει της Πορείας Μνήμης

Το κόστος αποκατάστασης υπολογίζεται στα 15.000 € και αναμένεται να καλυφθεί από το ΑΠΘ και την Ισραηλητική κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Πλήρως αποκατεστημένο αναμένεται να είναι το μνημείο του Εβραϊκού Νεκροταφείου εντός του ΑΠΘ ενόψει της πορείας για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποίηθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, ο πρύτανης Περικλής Μήτκας αναφέρθηκε στην αποκατάσταση του μνημείου που είχε βανδαλιστεί.

Το κόστος αποκατάστασης υπολογίζεται στα 15.000 € και θα καλυφθεί από το ΑΠΘ και την Ισραηλητική κοινότητα. Το γερμανικό προξενείο έχει προσφερθεί να καλύψει το κόστος χωρίς ωστόσο να έχει αποφασισθεί από το ΑΠΘ ή την ισραηλητική η αποδοχή ή μη της πρότασης αυτής.



Για το ίδιο θέμα στο πλαίσιο της συνέντευξης Tύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης διευκρίνισε πως θα υπάρξει ενισχυμένος ηλεκτροφωτισμός στο σημείο ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα κρούσματα στο μέλλον. «Καταλήξαμε στο ότι είναι ντροπή να φυλάμε τα μνημεία. Τα μνημεία τα φυλάσσει η ίδια η πόλη», τόνισε.

Ο ηλεκτροφωτισμός στο σημείο θα γίνει στο πλαίσιο γενικής αλλαγής του συστήματος φωτισμού εντός του πάρκου του Αριστοτελείου, έργο το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί.

«Εκατό φορές να το βανδαλίσουν το μνημείο αυτά τα καλά παιδιά, θα το φτιάξουμε 110 φορές για να μην έχουν την εντύπωση ότι κυριαρχούν», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης ενώ εξέφρασε την ελπίδα του και οι επόμενες διοικήσεις του δήμου να συνεχίσουν αυτόν τον θεσμό.

Αναφερόμενος στο Μουσείο Ολοκαυτώματος επανέλαβε πως έχει εκδοθεί το βασιλικό διάταγμα για την ίδρυση του φορέα του Μουσείου και πρόσθεσε πως ελπίζει να βγει συντομότερα η οικοδομική άδεια, ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ έκανε λόγο για έναν θεσμό ο οποίος ο ίδιος θέλει να πιστεύει ότι θα συνεχιστεί.  «Διατρανώνουμε ότι είμαστε παρόντες και δεν επιτρέπουμε αλλά Ολοκαυτώματα», τόνισε.

Τέλος, ο Δημήτρης Κυρκιλής αντιπρύτανης του ΠΑΜΑΚ ανέφερε πως ζούμε σε εποχές που ο ρατσισμός και ο μη σεβασμός αποκτούν momentum.

 Η Πορεία Μνήμης

Όσον αφορά το αφιερωματικό τριήμερο και την Πορεία Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται για έβδομη συνεχή χρονιά.

Οι δράσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 13 Μαρτίου καθώς στις 17.00 και στις 18.00 με αφετηρία το εβραϊκό μουσείο θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο μουσείο και περίπατος σε μνημεία εβραϊκού ενδιαφέροντος από τους καθηγητές του ΑΠΘ Γιώργο Αντωνίου και Δημήτρη Γουλή.

Την Παρασκευή στις 15 Μαρτίου στις 18.00 στην αίθουσα του δημαρχείου θα μιλήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον Ντέβιν Νααρ με θέμα «Τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και το όριο του ελληνικού έθνους».

Η κορύφωση του τριημέρου θα είναι η πορεία μνήμης από την πλατεία Ελευθερίας προς τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 11.30. Στην εκδήλωση μνήμης που θα γίνει στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό μετά τους σύντομους χαιρετισμούς, θα τραγουδήσει η υψίφωνος Μαριάντζελα Χατζησταματίου καθώς και η χορωδία του εβραϊκού σχολείου.

Ακολούθως τα παιδιά του εβραϊκού σχολείου μαζί με μαθητές από την Ξηροκρήνη θα φυτέψουν συμβολικά μια ελιά. Σημειώνεται πως η φετινή πορεία θα τιμήσει τους Αχιλλέα Κουκουβίνο και Χάινς Κούνιο που επέστρεψαν ζωντανοί από το στρατόπεδο του Άουσβιτς.