Skip to main content

Αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο (φωτο)

Το παγόβουνο έσπασε τη δυτική πλευρά του Ronne Ice Shelf στη θάλασσα Weddell - Είναι ελαφρώς μεγαλύτερο σε μέγεθος από το νησί της Μαγιόρκα.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έχει αποκολληθεί από την Ανταρκτική. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο πλωτό κομμάτι πάγου μεγέθους 4.320 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το παγόβουνο έσπασε τη δυτική πλευρά του Ronne Ice Shelf στη Θάλασσα Weddell της Ανταρκτικής, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Το παγόβουνο έχει σχήμα σαν γιγαντιαία σιδερώστρα, μήκους περίπου 170 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων. Αυτό το καθιστά ελαφρώς μεγαλύτερο από το νησί της Μαγιόρκα στην Ισπανία.

Οι επιστήμονες δεν αποδίδουν αυτό το συγκεκριμένο ρήγμα στην κλιματική αλλαγή, ενώ αντίθετα πιστεύουν ότι είναι μέρος του φυσικού κύκλου της γένεσης παγόβουνων στην περιοχή.

ESA/Earth Observation 

Μόλις λιώσει, το νέο παγόβουνο δεν θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, επειδή αποτελούσε μέρος ενός πλωτού πάγου - όπως το λιωμένο παγάκι δεν αυξάνει το επίπεδο του ποτού στο ποτήρι.

Η ESA είπε ότι το παγόβουνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον Keith Makinson, έναν πολικό ωκεανογράφο με τη British Antarctic Survey την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Πάγου των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας τις εικόνες του Copernicus Sentinel-1 της ESA.

Το τεράστιο κομμάτι πάγου είναι πλέον επίσημα γνωστό ως το A-76. Το όνομα μπορεί να ακούγεται λίγο αδιάφορο για το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, αλλά βασίζεται στην επιστήμη. Η ESA είπε ότι τα παγόβουνα ονομάζονται παραδοσιακά από το τεταρτημόριο της Ανταρκτικής στο οποίο ήταν αρχικά ορατά, έπειτα ένας διαδοχικός αριθμός και, στη συνέχεια, εάν το παγόβουνο σπάσει, ένα διαδοχικό γράμμα.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: European Union, Copernicus Sentinel-1 imagery