Skip to main content

Απώλειες 50 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλονίκη από την ακύρωση της ΔΕΘ

Το πλήγμα για τον θεσμό της Διεθνούς Εκθέσεως, την ΔΕΘ - Helexpo AE, αλλά και στην οικονομία της Θεσσαλονίκης είναι σημαντικό και όχι μόνο οικονομικό.

Τελικά για την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ίσχυσε το πιο ακραίο και οδυνηρό σενάριο. Η διοργάνωση ματαιώθηκε με απόφαση της κυβέρνησης, που αποδέχθηκε την εισήγηση των επιστημόνων – λοιμωξιολόγων, ώστε να περιοριστεί –ή τέλος πάντων να μη διευκολυνθεί- η διάδοση του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση δεν επέλεξε ούτε καν το plan b της διοίκησης της ΔΕΘ – Helexpo, που ήταν να ματαιωθεί μόνο το εκθεσιακό κομμάτι της διοργάνωσης και να διεξαχθούν τα υπόλοιπα, δηλαδή επιχειρηματικές συναντήσεις και πολιτικές παρουσίες. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στις 5 Σεπτεμβρίου για να μιλήσει σε λίγο κόσμο και οι πολλοί να τον ακούσουν από την τηλεόραση.

Το πλήγμα για τον θεσμό της Διεθνούς Εκθέσεως, τη ΔΕΘ - Helexpo AE, αλλά και την οικονομία της Θεσσαλονίκης είναι σημαντικό και δεν περιορίζεται μόνο στο οικονομικό επίπεδο, αν και η ζημία δεν είναι αμελητέα. Σημειώστε:

Πρώτον, η ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου στην περίπου εκατοντάχρονη ιστορία της –πραγματοποιείται από το 1926- δεν πραγματοποιήθηκε μόνο στα χρόνια της κατοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΔΕΘ είναι το πρώτο συστατικό του ονόματος της εταιρείας που διοργανώνει εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, έχει, δηλαδή, ιστορική βαρύτητα.

Δεύτερον, η ΔΕΘ – Helexpo ΑΕ έχει οικονομικές απώλειες κοντά στα 4 εκατ. ευρώ, καθώς η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεύει το 35% περίπου του κύκλου εργασιών της. Πέραν τούτου υπάρχουν οι άυλες απώλειες. Η απομείωση της αξίας άλλων συμφωνιών της που βρίσκονται εν ισχύ για όλο το χρόνο, στη σύναψη των οποίων, όμως, έχει συνυπολογιστεί η μεγάλη οικονομική αξία της Εκθέσεως του Σεπτεμβρίου. Για παράδειγμα τα κυλικεία και τα πάρκινγκ που υπάρχουν εντός του εκθεσιακού κέντρου. Ασφαλώς δουλεύουν και εξυπηρετούν όλο το χρόνο, αλλά στη συμφωνία συνυπολογίζεται η αυξημένη κίνηση των 260.000 χιλιάδων επισκεπτών το δεκαήμερο της ΔΕΘ. Επίσης, υπάρχουν και οι σταθεροί εδώ και πολλά χρόνια εκθέτες του Σεπτεμβρίου, με βάση τους οποίους η ΔΕΘ – Helexpo στην ουσία διεύρυνε, εμπλούτισε και εμβάθυνε το εκθεσιακό της ρόστερ με τη διοργάνωση των κλαδικών εκθέσεων.

Τρίτον, η αγορά της Θεσσαλονίκης –κυρίως οι επιχειρήσεις φιλοξενίας (ξενοδοχεία κ.λπ.) και εστίασης (μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.)- θα απωλέσει περί τα 40 – 50 εκατ. ευρώ. Με βάση υπολογισμούς που γίνονται σε διεθνές επίπεδο τα έσοδα της περιοχής που φιλοξενεί μια εκθεσιακή διοργάνωση είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια από το καθαρό τζίρο της διοργάνωσης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι 3,5 – 4 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν στη Voria.gr από τα γραφεία της οδού Εγνατίας όπου βρίσκεται η ΔΕΘ – Helexpo, η απόφαση για ματαίωση της 85ης ΔΕΘ στην ουσία αποτελεί σήμα ματαίωσης όλων των εκθεσιακών εκδηλώσεων στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου. Ειδικά η ΔΕΘ – Helexpo μέχρι τον Δεκέμβριο προγραμμάτιζε να διοργανώσει στη Θεσσαλονίκη την kosmima (έκθεση για τα κοσμήματα), την Philoxenia & Hotelia (εκθέσεις για τον τουρισμό και την ξενοδοχειακή βιομηχανία), την ART (έκθεση για τα έργα τέχνης), την αναβληθείσα από τον Μάιο Διεθνή έκθεση Βιβλίου, που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Οκτωβρίου, την Beyond, μία έκθεση για τεχνολογίες που σχετίζονται με την δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, αλλά και τον «Αστερόκοσμο» της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Άρα οι απώλειες της ΔΕΘ – Helexpo τόσο σε επίπεδο εργασιών, όσο και σε τζίρο είναι πολύ ευρύτερες των 4 εκατ. ευρώ της 85ης ΔΕΘ και έρχονται να προστεθούν στα μηδενικά –πλην Agrotica- έσοδα του 2020.