Skip to main content

Απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση οι τελευταίοι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι αυτές οι τελευταίες 15 απολύσεις έγιναν από τον Ειδικό Εκκαθαριστή με βάση έναν νόμο του 2005

Απολύθηκαν τη Μεγάλη Δευτέρα από τον εκκαθαριστή οι τελευταίοι 15 εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων. Οι εργαζόμενοι αυτοί ειδοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή να πάρουν τα έγγραφα της καταγγελίας της σύμβασής τους τη Μεγάλη Δευτέρα και όταν είδαν ότι δεν περιείχαν αποζημιώσεις δεν τις παρέλαβαν, με αποτέλεσμα να τους επιδοθούν με δικαστικό κλητήρα στα σπίτια τους.

Η εταιρεία, μετά από περιπέτειες δεκαετιών, βρίσκεται στην τελική φάση της ειδικής εκκαθάρισης, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός για μια νέα ΕΛΒΟ. Ήδη τους προηγούμενους μήνες το ενεργητικό της παλαιάς ΕΛΒΟ (κυρίως ακίνητα και πατέντες) έχει μεταβιβαστεί στην κοινοπραξία των Ισραηλινών της PLASAN και της SK Group, καθώς στον διαγωνισμό που έγινε το περασμένο καλοκαίρι κατέθεσαν τη μοναδική προσφορά ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι αυτές οι τελευταίες 15 απολύσεις έγιναν από τον Ειδικό Εκκαθαριστή με βάση έναν νόμο του 2005, που επιτρέπει εάν πτωχεύσει μία ΔΕΚΟ ή μια εταιρεία με μέτοχο του Ελληνικό Δημόσιο να απομακρύνει εργαζομένους αζημίως, δηλαδή χωρίς να καταβάλει αποζημιώσεις. Το ακόμη πιο περίεργο είναι ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, δηλαδή πριν από 45 ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει να αποπληρώσει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις σε 100 περίπου εργαζομένους της ΕΛΒΟ που έφυγαν τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω συνταξιοδότησης χωρίς να αποζημιωθούν.  

Ασφαλώς στο θέμα θα υπάρξουν εξελίξεις αμέσως μετά το Πάσχα. Ήδη οι 15 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται σε φάση συνταξιοδότησης, θα συναντηθούν την προσεχή Πέμπτη 6 Μαϊου για να συντονίσουν τις ενέργειες τους, με πρώτη φυσικά την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θέση που θα πάρει η κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε τον Μάρτιο ότι η τροπολογία με την οποία πληρώθηκαν οι αποζημιώσεις των 100 συνταξιούχων της ΕΛΒΟ ήταν μία έμπρακτη απόδειξη στήριξης της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.